BalkansPress

Dobro došli!

Avion, u kojem se nalazi predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, okrenuo se prema Tajvanu i leti iznad Sulavesi mora, pokazuju podaci Flightradara.

Ranije su tajvanski mediji javili da bi Pelosi, na čelu američke delegacije, koja će, prema različitim izvorima, brojati od 6 do 20 ljudi, trebalo da sleti između 21.00 i 22.30 po lokalnom vremenu u utorak na aerodrom "Sunšanj" u Tajpeju, zatim će prenoćiti u Grand Hyatt hotelu. 

U sredu ujutru bi trebalo da poseti Zakonodavni juan (tajvanski parlament), gde će se sastati sa rukovodstvom ostrva, uključujući šefa administracije Caj Ingven.

PROČITAJTE: "SPREMITE SE ZA RAT!" - Ovo je poruka kineske vojske zbog posete Amerikanke Nensi Pelosi Tajvanu

 

Kineski vojni avioni nadleću Tajvanski moreuz

Kina je više puta upozoravala da Pelosi ne ide u Tajvan, za koji tvrdi da je njen, a SAD su u ponedeljak poručile da se neće uplašiti kineskim „zveckanjem oružja“ zbog poseta.

Osim kineskih aviona, koji su u utorak ujutru leteli blizu središnje linije osetljivog vodenog puta, nekoliko kineskih ratnih brodova ostalo je od ponedeljka blizu nezvanične linije razdvajanja, rekao je izvor za Rojters.

Prema tom izvoru, kineski ratni brodovi i avioni dotakli su u utorak ujutru središnju liniju moreuza, što je opisano kao neobičan i „vrlo provokativan“ potez.

*Foto: EPA

Po istim navodima, kineski avion je u utorak ujutru više puta izveo taktičke poteze kratkog „dodirivanja“ središnje linije i kruženja natrag na drugu stranu moreuza, dok su tajvanski avioni bili u pripravnosti u blizini.

Avioni ni jedne strane obično ne prelaze središnju liniju.

Tajvansko ministarstvo odbrane „pojačalo“ je svoj stepen borbene pripravnosti od utorka ujutru do četvrtka u podne, saopštila je u utorak zvanična ostrvska centralna novinska agencija CNA, pozivajući se na neimenovane izvore.

 

Potvrđen sastanak Nensi Pelosi i predsednika tajvanskog parlamenta

Sastanak između delegacije Kongresa Sjedinjenih Država koju predvodi predsedavajuća Nensi Pelosi i predsednika tajvanskog parlamenta Jou Si-kuna zakazan je za sredu, 3. avgusta, izvestile su „Tajvanske vesti“.

Član parlamentarnog poslaničkog kluba Kuomintanga Vilijam Ceng izjavio je kako je upravo obavešten o sastanku zakazanom za sredu ujutru.

Naveo je da će na sastanku sa kongresnom delegacijom SAD učestvovati poslanički klubovi vladajućih i opozicinih partija na Tajvanu.

Član parlamentarnog poslaničkog kluba Kuomintanga Vilijam Ceng izjavio je kako je upravo obavešten o sastanku zakazanom za sredu ujutru.

Naveo je da će na sastanku sa kongresnom delegacijom SAD učestvovati poslanički klubovi vladajućih i opozicinih partija na Tajvanu.

Scroll to top