BalkansPress

Dobro došli!

Japan je dugogodišnji i tradicionalni saveznik Sjedinjenih Država, formalno se to izražava i u aktivnom učešću u antiruskoj koaliciji.

Međutim, Tokio jasno razdvaja politiku i ekonomiju, nastojeći da drži emocije pod kontrolom tokom globalnih kriznih procesa, kako ne bi izgubio razvojna dostignuća u proteklim decenijama.

Zemlja izlazećeg sunca se veoma čvrsto drži energetskih zajedničkih projekata sa Rusijom.

Jasno je vidljiva želja Tokija da ostane u projektu Sahalin-2, uprkos svim akcijama ruske vlade u odnosu na neka pravna lica povezana sa ovim infrastrukturnim objektom.

Japan je takođe privremeno (da podrži koaliciju) obustavio uvoz ruske nafte.

PROČITAJTE: PUTIN: Neka naša oružja su decenije ispred svega čime raspolažu drugi u svetu

 

Međutim, već krajem jula ponovo je počelo snabdevanje domaćim sirovinama.

Prema podacima Ministarstva finansija Japana, avgustovski uvoz iz Rusije smanjen je za 65 odsto u odnosu na isti period, prošle godine.

Međutim, sama činjenica da su sankcionisane isporuke nafte obnovljene i da Tokio takođe veoma ceni LNG iz Rusije, dovoljno govori.

Tako „zabrana” uvoza „crnog zlata” iz Rusije nije trajala ni mesec dana (svojevrsni embargo vlada je uvela krajem juna).

Značajno je da ostale članice koalicije nisu ni na koji način reagovale na zvaničnu odluku Japana.

Kišida, Foto: Reuters

*Kišida, Foto: Reuters

PROČITAJTE: SANKCIJE ILI PRAVA EKONOMSKA SARADNJA: Evropske kompanije spremne da plate duplu cenu ruske nafte!

Očigledno, Vašington i Brisel ne žele da izgube svoju glavnu ispostavu u Aziji pred Tokiom, pa im to dozvoljavaju malo više od ostalih članica antiruske alijanse.

Na primer, zaobilazeći sankcije ili čak otvoreno kršeći ih u svoju korist.

Shvatajući neke slobode, zbog specifičnog položaja, Tokio to u potpunosti koristi, ne obraćajući pažnju na ograničenja pod kojima se pretplatio.

Jedina ograničenja, koja Japan poštuje odnose se na smanjenje ponude žitarica (73%), smanjenje uvoza rude (84%) i povrća (61%).

Takođe, Japan „drži“ svoju robu i elektroniku, pokušavajući na ovaj način da utiče na našu zemlju.

Scroll to top