BalkansPress

Dobro došli!

Moskva će takođe besplatno isporučivati đubriva takvim zemljama, rekao je ruski predsednik.

Rusija je spremna da poveća izvoz žitarica, nastojeći da isporuči oko 30 miliona tona žita, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Zalihe će dati prioritet siromašnim zemljama i zemljama, koje nemaju dovoljno hrane.

„Smatramo da je ispravno, da se povećaju isporuke najsiromašnijim zemljama“, rekao je Putin tokom sastanka Saveta bezbednosti, u petak.

„Ukupno ćemo do kraja ove godine isporučiti oko 30 miliona tona žitarica i spremni smo da taj obim povećamo na 50 miliona tona ili više, jer, hvala Bogu, ove godine imamo dobru žetvu“, dodao je on.

 

Moskva je takođe spremna da besplatno snabdeva đubrivo najsiromašnijim zemljama, rekao je ruski predsednik.

„Naši proizvođači – ako se dobro sećam, govorimo o potašnim đubrivima – spremni su da ih besplatno isporuče zemljama u razvoju, kojima su hitno potrebni“, rekao je Putin, naloživši ruskom Ministarstvu spoljnih poslova da radi na planu.

Predsednik se takođe dotakao dogovora o žitu sa Ukrajinom, uz posredovanje UN, ponovivši svoje navode da se roba prvenstveno izvozi u EU, a ne u zemlje u razvoju u Africi, kojima je hrana najpotrebnija.

„Od 87 brodova, koji su napustili ukrajinske luke sa žitom, 32 su ostala u Turskoj.

PROČITAJTE: ISTOČNI EKONOMSKI FORUM Putin recitovao rusku pesmicu: „Smrzni se, smrzni, vučji repiću…“

I mislim da je to sasvim prirodno, jer Turska, zemlja domaćin čitavog ovog procesa, svakako ima pravo na to“, rekao je Putin.

Još 30 brodova poslato je u zemlje EU, dok su samo dva broda otišla u „najsiromašnije zemlje za programe UN, za hranu“, odnosno u Jemen i Džibuti, rekao je Putin.

Brodovi su na brodu nosili samo oko 60.000 tona žitarica, što je činilo samo oko 3% žitarica, koje je Ukrajina izvezla prema sporazumu.

Scroll to top