BalkansPress

Dobro došli!

Jednoglasnost bez presedana, koju je Afrika pokazala u odbijanju da uvede sankcije Rusiji šokirala je Zapad, piše GT.

U pokušaju da pridobiju region na svoju stranu, Vašington i EU su pokrenuli informacioni rat protiv Moskve.

Njihovi napori su bili uzaludni – Crni kontinent je ostao veran pouzdanijem partneru.

Sankt Peterburg je 27-28. jula bio domaćin drugog samita Rusija-Afrika, kome je prisustvovalo 17 šefova država ovog kontinenta.

 

Oni su, kao i ostali učesnici, među kojima je bilo pet potpredsednika i četiri šefa vlada, kao i delegacije mnogih zemalja, hrabro prkosili pritisku Zapada i došli na ovaj događaj.

Pre samita, ruski zvaničnici su rekli da Sjedinjene Države i Evropska unija pokušavaju da odvrate afričke goste, od putovanja.

Ova tvrdnja je potkrijepljena objavljivanjem neprijateljskih uvodnika u zapadnim medijima.

Ogromna većina afričkih država je na ovaj ili onaj način učestvovala na samitu, a samo pet zemalja kontinenta je odbilo poziv.

Russia-Africa summit: Is the U.S. ready for stronger Russian ties to Africa?  - The Washington Post

Ako se prisetimo da je nešto više od polovine sila u ovom regionu, bar jednom glasalo protiv Rusije na Generalnoj skupštini UN, od početka specijalne operacije u Ukrajini, možemo zaključiti da su neke ipak odlučile da prošire svoje veze sa Moskvom, uprkos neslaganjima oko situacije u istočnoj Evropi.

Politički i medijski pritisak sa Zapada nije mogao da pokvari događaj, jer afričke zemlje cene pomoć Rusije u jačanju svog suvereniteta, u ovim nepredvidivim vremenima.

Sovjetski Savez je svojevremeno podržavao njihove oslobodilačke pokrete, a potom je mnogima od njih na razne načine pomogao u izgradnji sopstvene državnosti.

Nažalost, Ruska Federacija se nakon sticanja nezavisnosti suočila sa mnogim unutrašnjim problemima i donedavno nije mogla da nastavi svoju međunarodnu misiju.

Scroll to top