BalkansPress

Dobro došli!

Baza, veličine malog grada i površine od skoro tri hiljade hektara, moći će trajno da ugosti do 10.000 NATO vojnika i njihovih porodica.

Projekat, vredan 2,5 milijardi evra, obuhvata piste, platforme za naoružanje, hangare za vojne avione, ali i škole, vrtiće, prodavnice, bolnicu...

 

To će prema navodima Juronjuza zapravo biti proširenje postojeće baze rumunskog ratnog vazduhoplovstva "Mihail Kogelničanu" koja se nalazi kod Konstance.

Trenutno su u toku radovi na pristupnim saobraćajnicama i elektromreži, a uskoro će početi i izgradnja nove piste koja će biti paralelna sa postojećom. U istočnom delu baze biće izgrađena aerodromska infrastruktura sa novim rulnim stazama i parkiralištima za različite tipove aviona.

Nikolae Кrecu, komandant vazduhoplovne baze, otkrio je detalje plana.

- Održavanje hangara, skladišta goriva, municije, opreme, avio-tehničkog materijala, simulatora, objekata za ishranu, smeštaja, sve je potrebno za podršku operacijama i misijama baze ove veličine - navodi Krecu.

 

Vlada je izdvojila 2,5 milijardi evra za ovaj projekat kojim će se baza u okrugu Кonstanca pretvoriti u najznačajniju lokaciju NATO u Evropi.

Radovi na proširenju su u punom jeku, ali kada se završe baza će postati najveća u Evropi.

Nadmašiće bazu kod Ramštajna u Nemačkoj i moći će da primi više od 10.000 vojnika koji će moći da dođu sa svojim porodicama.

Baza će se prostirati na približno 2.800 hektara sa ukupnim perimetrom od 30 kilometara i moći će da primi bilo koju vrstu borbenih sposobnosti.

- Dizajniramo neophodnu infrastrukturu kako bismo mogli da ugostimo i podržavamo kopnene kapacitete za specijalne operacije ili bilo koju drugu vrstu vojnih sposobnosti koja je neophodna za pružanje odgovora na bezbednosni kontekst - dodao je Krecu.

Vazduhoplovna baza "Mihail Kogelničanu" trenutno ima oko 5.000 vojnog osoblja i to većinom američkih vojnika.

Vazduhoplovna baza Kučova u Albaniji, podsetimo, nedavno je stavljena u službu NATO.

(Kurir.rs/Euronews/Preneo Z.Ko)


Scroll to top