BalkansPress

Dobro došli!

Kremlju se očigledno prilično posrećilo, a jutros sigurno niko nije bio srećniji od ruskog predsednika Vladimira Putina, jer je Rosneft javio da je otkriveno čitavo bogatstvo nafte, koje će napuniti ruske kofere sa najmanje 900 milijardi dolara, ako ne i više.

Velike količine sirove nafte su pronađene u delu Karskog mora u Arktiku, čime bi ovaj region mogao da postane najveći proizvođač sirove nafte, čak veći i od Meksičkog zaliva. Saopštenje je dao Igor Sečin, glavni i odgovorni kompanije Rosneft, koji je dva dana plovio na ruskom istraživačkom brodu do mesta koje je danas otkriveno javnosti.

Jedina osoba koja bi mogla biti srećna koliko i Putin je vlasnik Ekson mobila, pošto je upravo ta najveća američka energetska kompanija pronašla naftu. S druge strane, on ne može da bude toliko srećan jer američke kompanije imaju rok do 10. oktobra da prestanu sa radom na Arktiku usled novouvedenih sankcija od strane Amerike.

To znači da za njih neće biti prihoda od prikupljanja i proizvodnje sirove nafte, odnosno američka kompanija će izubiti milijardu barela nafte (oko 120 milijardi litara) što je možda i više nego što se nalazi u Meksičkom zalivu.

Da bi dočarao kolike su razmere ovog otkrića, Blumberg kaže da je „Univerzitetskaja, geološka struktura koja se kopa, veličine grada Moskve i dovoljno velika da sadrži bar 9 milijardi barela nafte, odnosno bogatstvo koje vredi oko 900 milijardi dolara prema današnjim cenama“.

Jedini način da se dođe do kopa je četvorodnevno putovanje od Murmanska, najvećeg grada severno od Arktičkog kruga. Sve će morati da se isporučuje – radnici, zalihe, oprema – za par meseci kopanja, a zatim će morati da se evakuiše pre nego što zima zaledi more. Čak i tokom kratkog arktičkog leta, flota će biti potrebna da se led zadrži podalje od platforme.

 

 

Nažalost, Ekson verovatno ne deli oduševljenje jer je Obama naglasio da sve zapadne kompanije moraju da zaustave operacije u Rusiji inače će osetiti bes departmana za pravdu. Oni sada imaju dve opcije: da ignorišu Obamina naređenja (nešto što u poslednje vreme svi rade), ili da se odreknu nečega što je verovatno najveće naftno otkriće u poslednjoj deceniji.

Bilo kako bilo, jedna država će se sigurno smešiti: Kina, jer današnje otkriće prosto označava da Rusija mora nekome da proda svoj finalni proizvod, a taj neko će najverovatnije biti Srednje kraljevstvo.

(Izvor: Webtribune.rs)

 

 

 

 

FacebookTwitterLinkedin

Pin It

 

 

 

 

Scroll to top