BalkansPress

Dobro došli!

Da li ste britkog uma ili pomalo lenji kada je reč o mozgalicama? Često izgubimo koncentraciju i osećamo se umorno nakon dugog dana na poslu, pa je stoga bitno da osvežimo i razdrmamo svoj um pomoću zagonetki i pitalica. Vrlo je važno da svakog dana naučimo nešto novo i održavamo svoju mentalnu kondiciju i zato smo za vas pripremili 3 mozgalice, koje će dobro promrdati vaše moždane ćelije. Možete li da ih rešite?

 

1. Četiri zatvorenika

1. Četiri zatvorenika

*Foto: i.stack.imgur.com

Četiri čoveka stoje u koloni, jedan iza drugog, gledajući u istom pravcu.
Svaki od njih stoji na posebnom stepeniku, s tim što je čovek #4 izdvojen od grupe zidom. Iz tog razloga zatvorenik #1 vidi zatvorenike #2 i #3, a zatvorenik #2 samo zatvorenika #3. Zatvorenici #3 i #4 ne vide nikog ispred sebe. Svaki od njih ima šešir, ali ne zna koje je boje. Znaju jedino da imaju ili crni ili beli (2 crna i 2 bela). Kada saznaju koje je boje njihov šešir, treba da izgovore naglas. Međutim, ne smeju se osvrtati, govoriti ili skidati šešir. Koji od njih će prvi otkriti koje je boje njegovo šešir i izgovoriti to naglas?

 

 

Rešenje

Rešenje

*Foto: abc.net.au

Zatvorenik #2 će prvi izgovoriti koje je boje njegov šešir.
Zašto? Zatvorenici #3 i #4 ne vide nikog. Kako zatvorenik #1 vidi dve osobe ispred sebe, i crni i beli šešir, zna da je njegov šešir ili crn ili beo.
Zatvorenik #2 vidi crni šešir, ali zna da i on ima rni šešir, zatvorenik #1 bi shvatio da je njegov šešir beo. Kako on to nije izgovorio, zatvorenik broj #2 je zaključio da on nosi beli šešir.

 

2. Automobilska nesreća

2. Automobilska nesreća

*Foto: imgur.com

Jedne noći automobil je udario pešaka i pobegao. Policajac je video auto i tvrdio da je prekoračio dozvoljenu brzinu. Šest ljudi je videlo nesreću, ali su dali kontradiktorne izjave.
Svedok #1 tvrdio je da je automobil bio plav i da ih je vozio muškarac. Svedok #2 rekao je da je vozio brzo bez upaljenih farova. Svedok #3 je rekao da vozač nije vozio brzo i da je video tablice.
Svedok #4 rekao je da je čovek vozio Tojotu i da svetla nisu bila upaljena. Svedok #5 trrdio je da je auto vozila žena i da nije imao tablice. Svedok #6 kaže da je auto bio siv i da je bio Ford u pitanju.
Policija je našla i auto i vozača, ali je samo jedan svedok taačno svedočio. Svi drugi su bili u pravu za jednu tvrnju, a za drugu nisu. Odgovorite na sledeća pitanja: Koje marke je bio auto? Da li je imao tablice? Da li su farovi bili uključeni ili ne? Da li je vozio brzo ili polako? Da li ga je vozila žena ili muškarac?

 

Rešenje

Rešenje

*Foto: cp-e.com

U pitanju je Ford koji je vozila žena. Vozila je prebrzo i farovi su bili isključeni. Kako'
Jedan od svedoka tvrdio je da je vozio prebrzo, a to je svedočio i policajac. Takođe je i rekao da su farovi bili isključeni, a policajac je i to potvrdio. Izjave svedoka o brzini i farovima bile su tačne, ali nisu bile tačne one o marki kola. Samo je potrebno eliminisati one koje su bile netačne.

 

Princ na belom konju

Princ na belom konju

*Foto: playbuzz.com

Princ je očajnički tragao za ljubavlju svog života. Na kraju leta nišao je na veštičju kolibu. Kako je bio iscrpljen, zamolio je vešticu da ga pusti da prenoći unutra. Dozvolila mu je i dala mu hrane i pića. Kada je sledećeg dana krenuo dalje, veštica mu je dala poklon i rekla: "Jednoga dana divlja reka preprečiće ti put i na njoj neće biti mosta. Jedino što ćeš moći da uradiš jeste da je preplivaš. Na svu sreću, ova magična tunika će te zaštiti". Princ se zahvalio veštici i nastavio dalje. Nakon 100 dana i naći naišao je na reku iz vešticine priče. Nasuprot onome što je rekla, uspeo je da je pređe bez pomoći magične tunike.
Kako?

 

Rešenje

Rešenje

*Foto: upload.wikimedia.org

Princ je vešticu sreo u septembru. Na reku je naišao 100 dana nakon tog susreta. Tada je bila zima i reka je bila zaleđena, Zbog toga je lako mogao da je prepešači i stigne na drugu stranu.

(Izvor: fokuzz.rs)

Scroll to top