BalkansPress

Dobro došli!

Poprilično neobičan trend postoji među javnim ličnostima, a to je da pojedu placentu nakon porođaja. Kim Kardašijan i Dženueri Džouns su to uradile, a sada i dosta običnih žena ne znajući prave posledice.

Uprkos činjenici da ne postoji dokaz da konzumiranje sopstvene placente donosi neki zdravstveni benefit organizmu, ta ideja je dostigla bizarnu popularnost, pa tako veliki broj ljudi sada na Jutjub postavlja snimke na kojima pripremaju placentu ili je čak pretvaraju u milkšejk.

 

Postoje čak i muškarci koji pripremaju takose od placente i knjiga recepata pod nazivom "25 recepata sa placentom - Laki i slasni recepti za pripremu placente"!

Izveštaj koji je izdao Centar za kontrolu i prevenciju trovanja kaže da je konzumacija placente besmislena i da može biti opasna za vaše dete.

Takođe ističu da su kapsule od placente uzrokovale infekciju jedne bebe iz Portlanda, koja je srećom preživela jer je uzimala antibiotike. Oni veruju da kompanija koja je pravila kapsule nije zagrejala dovoljno placentu kako bi ubila bakterije.

- Konzumaciju placente u poslednje vreme promovišu žene koje je nakon porođaja jedu zbog fizičkog i psihofizičkog benefita, iako naučni dokazi o tome ne postoje. Ne postoje standardi za preradu placente za konzumaciju. Proces pravljenja kapsula od placente ne percepira zarazne patogene, pa tako treba izbegavati uzimanje ovih kapsula - stoji u izveštaju.

(Izvor: zena.blic.rs / iflscience.com)

Scroll to top