BalkansPress

Dobro došli!

Sijamske bliznakinje iz Rusije Maša i Daša Krivošljapova, bile su otete od majke nakon rođenja i podvrgnute mučenju i okrutnim medicinskim eksperimentima.

Marija i Darija Krivošljapova rođene su 3. juna 1950. godine. Njihova majka Ekaterina nije znala da će roditi blizanke, a doktori su joj rekli da je rodila "mutanta" i nisu joj pokazali decu. Blizanke su bile spojene u struku, imale su dve noge i jedan zakržljali ud.

 

Kako majka nije želela da se odrekne dece, doktori su joj lagali da su bliznakinje umrle nedugo nakon rođenja. Zapravo su odvedene u Institut za eksperimentalnu medicinu u Moskvi. Tamo ih je proučavao fiziolog Pjotr Anokin, a on i kolege su godinama vršili okrutne eksperimente nad njima.

Mučenje je uključivalo hlađenje ledom, spaljivanje, zabranu spavanja i elektrošokove. Bile su skrivene od javnosti sve do 1964., kada se vest o "devojčici sa dve glave" proširila Moskvom. Tada su prebačene u internat koji su pohađale 4 godine, koje su kasnije opisale kao najsrećnije doba svog života.

Pronašle su svoju majku 1985. godine, a nakon apela na nacionalnoj televiziji tri godine kasnije dobile su i svoj prvi pravi dom. Daša je patila od depresije i alkoholizma. Umrle su 13. aprile 2003. godine kao najstarije sijamske blizanke na svetu.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top