BalkansPress

Dobro došli!

Mačak Oskar ima neverovatnu sposobnost da nanjuši i oseti kad će neko umreti. Naime, on živi u jednom staračkom domu i u više od 50 dokumentovanih slučajeva, bio je pored onih pacijenata koji su posle nekoliko sati preminuli.

Osoblje koje radi u staračkom domu nije odmah poverovalo u Oskarovu "supermoć" pa su odlučili da ga testiraju, tako što su ga stavljali na krevete pacijenata koji su vitalni i prilično zdravi, međutim Oskar bi jednostavno otišao na drugi krevet i sklupčao bi se pored umirujuće osobe.

 

O njegovoj sposobnosti je napisana i knjiga, a njegovu priču je otkrio dr David Dosa, pomoćnik profesora na Univerzitetu u Braunu. Ovaj profesor tvrdi da su Oskarova predviđanja retko bila pogrešna u poslednih šest godina.

*Foto: Printscreen YT

"Oskar je usvojen pre sedam godina kao mače. Od tada, ima tu moć da oseti smrt i ne mislimo da je to slučajnost. U knjizi je opisana Oskarova dnevna rutina, kako provodi vreme u sobi, ali i kako retko posećuje i druži se sa pacijentima koji još uvek imaju šansu za život.

 

Sa druge strane, on određene pacijente obilazi češće od drugih i ne želi da se odvoji od njih u poslednjim trenucima. Ukoliko bismo ga odvojili od pacijenata uopšte, Oskar bi grebao vrata, pokušavajući da uđe. Recimo, Oskar je jednom bio uz ženu koja je imala krvni ugrušak, obmotao joj se oko hladne noge i ostao tu dok ona nažalost nije preminula", rekle su sestre u ovom domu.

Dr Dosa u svojoj knjizi ne nudi nikakva naučna objašnjenja za sposobnosti ove mace, već ga poredi sa psima koji recimo mogu da nanjuše rak. Dr Daniela Estepa, stručnjak za životinjska ponašanja misli da Oskar može samo da prepozna manjak i usporenost pokreta pacijenata i da ih tumači kao bolest, kao što recimo mačke često osećaju kada su njihovi vlasnici bolesni.

(BalkansPress / Petface.net)

Scroll to top