BalkansPress

Dobro došli!

Zbog ruku, koje su teške čak osam kg s dlanovima dužim od 30 cm, Kaleem ne može sam jesti niti zavezati cipele. Ne ide u školu jer ga se druga deca boje.

{adselite}Indijac Mohammad Kaleem (8) obožava kriket, ali ga nikada neće moći igrati zbog svojih gigantskih ruku. Dečak zbog svojeg stanja ne može obaviti niti najosnovnije zadatke poput vezanja cipela, a narušeno detinjstvo dodatno mu otežavaju zlobna djeca koja mu se rugaju. Zbog ruku, koje su teške čak osam kg s dlanovima od više od 30 cm, Kaleem ne ide ni u školu. Nastavnici su njegovim roditeljima kazali da je bolje da ne dolazi na nastavu jer njegov izgled plaši drugu decu.

- Puno njih me zadirkuje zbog moje deformacije. Znaju jednostavno reći 'Idemo pretući ovog klinca s velikim rukama' - kaže Kaleem.

Roditelji ga moraju hraniti

Njegova majka Haleema (27) kazala je kako su mu već pri rođenju ruke bile dvostruko veće od ruku zdrave bebe.

- Ruke su mu bile velike, a prsti dugi. Kada bi stisnuo šake, bile su relativno malene, ali kako je rastao, ruke su mu bujale - kaže majka.

Otac Shamim (45) zabrinut je jer se boji da Kaleem nikada neće moći biti samostalan. Zbog svojih ruku ne može držati niti pribor za jelo pa ga roditelji moraju hraniti. Kaleemovi braća i sestre rođeni su bez deformacija.

Zbog prevelikih ruku u opasnosti je dečakov život

Lekari su takođe zapanjeni jer je ovakva veličina ruku izrazito retka bolest.

- Nikada nigde nisam našao da su nečije ruke rasle do ove veličine. Dok ne napravimo detaljnu DNK analizu nećemo moći znati što je uzrok ove deformacije - rekao je dr. Ratan, lekar u lokalnoj bolnici.

Uparkos problema s ogromnim rukama, Kaleem je odličnog opšteg zdravlja. No opasnost leži u činjenici da mu ruke i dalje nekontrolisano rastu što može stvoriti dodatni pritisak na dečakov kardiovaskularni sistem zbog čega bi mu život mogao biti ugrožen.

Stručnjaci veruju da ima lijeka

Lečnik Krishan Chugh iz zdravstvenog centra u Delhiju kaže kako veruje da dečak pati od limfangioma ili hamartome. Obe bolesti su izlečive i zapravo su benigni tumori na limfnim žlezdama nastali ekstremnim upalama zbog kojih nastaje višak tkiva.

- Ovo stanje izgleda vrlo retko, ali sam se s time i ranije susretao. Sve dok ne obavimo preglede ne možemo biti 100 posto sigurni o čemu je reč - rekao je dr. Chugh.

 

 

 

 

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

 

Scroll to top