BalkansPress

Dobro došli!

Iako možda morbidno zvuči, opremanje grobnica, u koju spadaju postavljanje spomenika, odabir sanduka, krsta, te i pratećih stvari, postalo je sastavni deo života, o čemu svedoči veliki broj unapred kupljenih grobnih mesta. Ali, ako ste mislili da je ovo tipično samo za naše starije, prevarili ste se, o čemu najbolje svedoči priča o Dejanu koji je na groblju sebi podigao grobnicu koja više liči na apartman.

PROČITAJTE: ŽIVI FOSILI SVETSKE FLORE: Hoće li Pančićeva omorika preživeti klimatske promene?

 

Dejan Milošević (46) drvoseča iz Borača, čitav svoj životni vek podredio je mukotrpnom radu, kako voli da kaže, danonoćno. Ipak, u javnost nije dospeo zbog činjenice da je sve stekao sa svojih 10 prstiju i teškim radom, već zbog toga što je verovatno jedan od mladih ljudi koji su sebi podigli grobnicu za života. Tačnije rečeno, slobodno se može reći - vikendicu na groblju.

Naime, na porodičnom groblju, gde su mu sahranjeni svi preci, Dejan je za sebe podogao prostoriju koja je dimenzija 3 metra sa tri metra, a koju je opremio starim nameštajem iz porodične kuće, frižiderom, televizorom, krevetom, ormarićem, pa i ostalim potrepštinama, a iznad te prostorije, nalazi se pravi letnjikovac.

Kako kaže, čitavo zdanje je koštalo oko hiljadu evra, što je dosta manje od onoga što bi potrošio na standardan spomenik od mermera.

- U životu sam dosta radio, da ne budem skroman, i previše. Zašto sad da ne olakšam svojim potomcima, ovo je ipak prirodni proces - kaže Dejan.

 

U prostoriji se nalaze dva kreveta, te će pored Dejana, prema njegovim rečima, ako bude želela biti sahranjena i njegova žena, tačnije, kako je rekao, svi koji tu budu želeli da budu sahranjeni.

Na terasi iznad grobnice, odnosno, letnjikovcu, dominiraju okačene saksije cveća, pa i neka vrsta spomenika urađenog od hrastvog drveta na kojem piše sledeći sadržaj:

Od majke Milene, oca Radenka

Mene niko ne razume, da li neće ili ne ume"

Kako kaže, uvek je radio više od svakoga iz svoje generacije, te je poruka koju je ostavio na spomeniku od hrasta, mahom jasna onim starijim ljudima.

- Poruka je jasna, bez rada nema ništa, to je jasno svima. A mlađi će vremenom shvatiti, razumeti da ne može da se spava do podne i da se mora ustati na vreme - rekao je on na krjau razgovora.

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top