BalkansPress

Dobro došli!

Nakon što je papa Franja pozvao katolike da se ne razmnožavaju “kao zečevi” usledio je proglas o tome da će rado krstiti vanzemaljce. Održane su mise za kučiće i mačiće u katedralama Skandinavije, a nedavno je izvršeno i kolektivno “blagoslovljenje” ljubimaca u Španiji.

Od raskola 1054. godine do danas, prednost Pravoslavne crkve je u tome što je malo toga ostalo što je još može iznenaditi vezano za Rimocentrizam. Papa Franja nedavno se našao u centru pažnje kada je „blagoslovio“ žutog labradora. A, nakon što su služili mise za kućne ljubimce u katedralama u Skandinaviji, i najavili da će rado krstiti vanzemaljce, katoliči sveštenici su ovih dana „blagoslovili“ kućne ljubimce u Španiji.

Psi, mačke, žečevi, ribice, kornjače, obučeni u svoje fensi krpice, dovedeni su ispred crkvi širom Španije, da prime „blagoslov“ na dan Svetog Antuna. Vlasnici su ljubimce postrojili oko bloka crkve u centru Madrida, te primili „blagoslov“ sveštenika koji ih je kropio „svetom vodicom.“ Mnogi veruju da će tim činom obezbediti dug i zdrav život svojim ljubimcima.

  • To je poseban dan za njih, ponosna sam, zbog toga su ljubimci doterani – ističe Matilda Carbal (53) koja je svoju belu pudlu obukla u skupoceni roze kaputić.

 

Nakon „blagoslova“ sveštenici su vlasnicima nudili po tri osveštene vekne hleba, od kojih će jedan hleb tradicionalno držati godinu dana sa novčićem, zarad dobrog zdravlja. Naravno, sve po predviđenoj tarifi. Nije precizirano da li je neka od životinja odbila katolički ritual i rađe izabrala da ostane kod kuće i da, recimo, gleda tv program. Nije razmatrano ni da li su neki od ljubimaca možda druge veroispovesti, ateisti ili agnostici. Molitvom katoličkih služitelja, kućni ljubimci su „blagosloveni“ ali nije navedeno zbog čega isti blagoslov ne važi za sve životinje, posebno one u klanicama, laboratorijima ili za životinje targetirane lovačkim puškama ili udicama.Organizatori ovakvih ceremonija objašnjavaju da na taj način žele iskazati poštovanje i „božansku milost“ kućnim ljubimcima koje smatraju „članovima domaćinstava i često najboljim čovekovim prijateljima u kojima čovek nalazi utehu.“

Sa druge strane, pravoslavna crkva smatra psa nečistom životinjom, pa ukoliko pas greškom uđe u hram, hram je potrebno ponovno osvetiti. Do nedavno se trudnoća doživljavala kao blagoslov, pa se za bremenitu ženu govorilo da je u blagoslovenom stanju. Danas se za trudnoću često kaže da je „greška“ nastala iz nepažnje. Logičan sled dovodi nas do toga da su mnogima ljubimci po stanovima miliji od dece ili zamena za istu. Modna industrija za životinje, obdaništa za pse u kojima ljubimac boravi kako ne bi bio sam kod kuće i kako ne bi završio u raljama depresije, hoteli, hosteli i luksuzne alpske kućice za četvoronošce, mnogima i dalje predstavljaju bolesni paradoks. Teško se možemo oteti utisku da se ovakav javni cirkus uzima kao nešto potpuno normalno, nešto što nas neće zaobići.  

Scroll to top