BalkansPress

Dobro došli!

Izraelska muzičarka svirala je violinu dok su operacijom na mozgu pokušavali da joj uklone tremor koji joj je upropastio karijeru, saopštili su doktori.

Načelnik neurohirurškog Sektora u bolnici Sourasky u Tel Avivu, Yitzhak Fried, rekao je novinarima da je operacija mozga Naomi Elishuv izvedena u sredu dok je bila budna kako bi se precizno moglo odrediti gde treba da joj postave elektrodu. "Mora biti postavljena tačno u milimetar", rekao je.

Zato je zatražio da Elishuv svira svoj instrument kako bi bio siguran da je stimulacija mozga elektrodom uklonila tremor bez nuspojava. "Ovo je prvi put da sam operisao pacijenta koji je tokom zahvata svirao. Jako mi je drago što sam bio na privatnom koncertu talentovane i cenjene umetnice", dodao je.

 

 

 

Elishuv (60) je bila violinistkinja litavskog nacionalnog simfonijskog orkestra i izraelskog kamernog orkestra, ali drhtanje ju je prislilo da skrati karijeru i posveti se poučavanju muzike.

Operacija je izvedena kroz rupu u lobanji kroz koju je u jedan od moždanih centara za pokret uvedena elektroda od 1,3 milimetra. Elishuv je trebalo da govori šta oseća tokom zahvata. "Kad smo pogodili mesto, začuo se savršeni Mozart. Drhtanja više nije bilo", rekao je Fried.

Elishuv je bila ushićena. "Violina je moja najveća ljubav. Tremor me zaustavio u profesionalnom sviranju, a to je bilo teško za ženu poput mene, koja je svirala ceo život", rekla je.

Sada jedva čeka da se vrati normalnom životu. "Želim da sviram i želim da popijem čaj bez straha da ću ga proliti", dodala je.

 

  

(balkanspress.com)

 

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

 

 

 

Scroll to top