BalkansPress

Dobro došli!

Vreme je postalo novac i često zbog vremena ne stižemo pokazati svima koje volimo koliko nam znače u našim životima.

Nakon 21 godine braka moja žena je poželjela da izvedem drugu ženu na večeru i u bioskop! Rekla mi je, ‘Volim te, ali znam da te i ova žena voli možda i više od mene i da bi rado provela neko vreme sa tobom.’

Ta druga žena bila je moja majka. Bila je udovica već 19 godina. Ipak zbog previše obaveza i zbog troje dece, nisam bio u mogućnosti viđati je često. Poslušao sam suprugu i te iste noći sam nazvao svoju majku i pozvao je da izađemo na večeru, a posle i u bioskop. „Šta nije u redu sine, jesi li dobro ?!“, uzvratila je pitanjem. Moja majka je onaj tip ljudi koji, ako ih nazovete kasno u noć, odmah pomisli da se nešto loše desilo.

 

Tog petka posle posla, krenuo sam do njene kuće. Bio sam jako nervozan. Kada sam stigao ispred kuće primetio sam da je i ona bila malo nervozna zbog našeg izlaska. Imala je lijepu frizuru i nosila je haljinu koju je nosila na nekoj od njenih godišnjica braka. Imala je širok osmijeh koji je zračio anđeoskim sjajem.

"Rekla sam svojim prijateljicama da izlazim sa svojim sinom i sve su bile impresionirane. Jedva čekaju da im ispričam kako je prošlo", rekla je u dahu.

Izašli smo u vrlo lep restoran, ne previše elegantan, ali sa jako lepim ambijentom. Dok smo ulazili, majka me uzela pod ruku. Seli smo i ja sam počeo da čitam jelovnik, ona je zbog lošeg vida mogla da čita samo velika slova. Čitajući, podigao sam pogled i primetio da me majka gleda. Nostalgičan osmeh pojavio joj se na usnama.

"Ehhh, a nekada sam ja tebi čitala jelovnik kad si bio mali", rekla je.

„Dobro, onda je vreme da se opustiš i da ti uzvratim uslugu“, odgovorio sam.

Tokom večere vodili smo sasvim običan razgovor dotaknuvši se i nekih zajedničkih doživljaja. I toliko smo se zaneli u razgovor da smo i zaboravili na film.

 

Kada sam je uveče odvezao kući rekla mi je: „Izaći ćemo opet, ali samo pod uslovom da ja tebe izvedem“.

Složio sam se …

„Kakav je bio izlazak?“, Upitala me supruga kad sam stigao kući.

„Vrlo, vrlo lep. Mnogo bolje nego što sam očekivao", odgovorio sam.

Nekoliko dana kasnije, moja majka je umrla od srčanog udara. Dogodilo se sve tako iznenada da nisam imao priliku da joj pomognem. Nakon određenog vremena, primio sam kovertu sa priznanicom od restorana u kojem smo bili. Unutra je na jednoj cedulji bilo napisano: ‘Platila sam ovaj račun unapred. Nisam bila sigurna da li ću i ja biti prisutna, no svejedno, platila sam večeru za dvoje, tebe i tvoju suprugu.

NIKAD NEĆEŠ ZNATI KOLIKO MI JE ZNAČILA ONA NOĆ. VOLIM TE, SINE. ‘

Tog trenutka sam shvatio važnost reči: „VOLIM TE“. I važnost vremena koje odvojimo za one koje volimo.

Scroll to top