BalkansPress

Dobro došli!

Selo Gostuša na Staroj planini, postalo je turistička atrakcija koga zbog autentičnog načina izgradnje kuća od drveta, kamena i zemlje, zovu i kamenim selom, zaštićeno je kao nepokretno kulturno dobro, a njegovih 60 stanovnika očekuje pomoć države kako bi u tom mestu udaljenom tridesetak kilometara od Pirota zaživeo seoski turizam.

 

Gostuša je dobila telefonsku vezu a do 2014. godine bila je potpuno nepristupačna dok u saradnji sa Svetskom bankom nije asfaltiran put i napravljen most na ulazu u selo a pet kuća rekonstruisano i kategorisano za seoski turizam.

*Foto: Printscreen Youtube

Stanovnici, među kojima su i oni koji su se posle više decenija vratili na rodna ognjišta i obnovili stare kuće, nadaju se da će uskoro biti asfaltirana i preostala deonica puta u dužini od 1,7 kilometara.

Milena i Vladimir Panić vratili su se u selo pre 12 godina i danas obrađuju porodično imanje i čuvaju stoku.

 

"Vratili smo se u selo pošto je suprug otišao u penziju. Čuvamo ovce i koze, proizvodimo krompir, luk, pasulj", kazala je Milena Panić.

Ona je dodala da se u Gostuši "teško živi, posebno zimi" a da poseban problem predstavlja činjenica da u selu nema prodavnica.

"Leti je više ljudi, a ima i turista koji su posebno zainteresovani za gradnju kuća sa kamenim krovovima. Verujem da bi ih bilo i više ako bi kuće bile obnovljene a preostala deonica puta asfaltirana", rekla je Milena Panić navodeći da kuće treba obnoviti što pre "jer su mnoge stare i po sto godina i sklone padu".

*Foto: Printscreen Youtube

Pre pet godina u selo su se vratili Grana i Momčilo Nikolić.

"Uživamo u lepoti ovog kraja. Na imanju provedemo oko pola godine gajeći krompir, pasulj, luk", kazala je Grana Nikolić.

Njen suprug Momčilo kazao je da se stanovnici nadaju da će projekat zaštite oživeti selo.

 

"Država treba da pomogne da se kuće obnove jer bi se mnogi koji su otišli iz Gostuše, vratili u zavičaj", kazao je Momčilo Nikolić.

Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša dobio je 2016. godine nagradu EU i Evropskog saveza nevladinih organizacija za zaštitu kulturnih spomenika Evropa Nostra za projekat zaštite sela Gostuša kao nepokretnog kulturnog dobra i očuvanja autentične građe kuća.

*Foto: Printscreen Youtube

"Dalji koraci su tehnička zaštita samog sela, odnosno pokušaj da se konzerviraju određeni objekti i da se lokalnom stanovništvu pokaže da ova nagrada znači boljitak za njih i za grad Pirot. Cilj nam je da pokušamo da zaštitimo nepokretno kulturno dobro", izjavila je ranije direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović.

Scroll to top