BalkansPress

Dobro došli!

Zeleno, mirno, daleko od gužve, prilagođeno prirodi - ovaj koncept života se sve češće promoviše. A u skladu sa tim se grade i mnoge zgrade. Međutim, u Aziji su otišli korak dalje i rešili da naprave čitav grad.

Ipak, koncept ekološki prihvatljivog grada koji je postao sve prisutniji tokom godina, ne doživljava veliki uspeh, a jedan takav primer je megagrad u Maleziji nazvan "Forest City", koji je već godinama "grad duhova".

   

Ovo je trebalo da bude velika kineska investicija kada je projekat prvi put predstavljen, ali u njemu ne živi skoro niko.

Obalni grad u Maleziji - čija je izrada koštala 100 milijardi dolara - dizajniran je za smeštaj do milion ljudi, zajedno sa terenom za golf, vodenim parkom i restoranima.

   

Radovi na projektu prvi put su započeti 2016. godine, ali još nije završeno. Prema BBC-ju, izgrađeno je samo oko 15 odsto, a samo jedan odsto izgrađenog je naseljeno.

BBC navodi da je "Forest City" imao za cilj prodaju nekretnina u Maleziji kineskim kupcima - u suštini dajući im "dom daleko od kuće". Međutim, cene su izmakle kontroli, a kuće u Maleziji sada su premašile budžete mnogih ljudi.

IT inženjer Nazmi Hanafiah rekao je za BBC da se odselio iz "Forest Cityja" nakon samo šest meseci.

Iznajmio je jednosoban stan sa pogledom na more, rekavši:

- Uspeo sam da pobegnem iz ovog mesta. Nije me bilo briga za depozit, nije me bilo briga za novac. Samo sam morao da izađem.

Kao i kod mnogih projekata, pandemija je odmogla dobrano - jer je na kraju zaustavila proces izgradnje na određeno vreme. U suštini, novac od prodaje stanova bio je namenjen za finansiranje ostatka "Forest Cityja".

Uprkos tome što stvari sada izgledaju prilično mračno, kineski investitor, "Country Garden", je optimističan da će grad na kraju da bude gotov. Međutim, suočavaju se s dugovima od skoro 200 milijardi dolara.

(zena.blic.rs/Iris Krdžić)


Scroll to top