BalkansPress

Dobro došli!

Nauka je mnogo puta dokazala da seks ima mnoštvo benefita i na telo i na um, svi znamo koliko je dobar ili koliko uživanja može da pruži, ali neverovatan zaključak nedavne studije poslaće vas odmah u krevet sa partnerom!

Naime, naučnici sa Univerziteta u Oregonu i Vašingtonu zajedno su istraživali kako seksualni život utiče na karijeru i obrnuto.

Tokom dve nedelje, istraživači su ispitali 159 zaposlenih bračnih parova kroz tri ankete. Jednu su radili prvog dana ujutro, drugu drugog dana sredinom radnog dana (na poslu), a treću trećeg dana pred odlazak u krevet.

Pitanja su se odnosila na to koliko često imaju seks, koliko su pozitivni, koliko su zadovoljni i koncentrisani na poslu i koliko su bliski sa partnerom nakon što uveče dođu kući s posla.

 

Zaključak je sledeći: parovi koji su imali seks tokom radne nedelje bili su uspešniji na poslu, a parovi koji su otkrili da veoma često imaju seks bili su bolje raspoloženi ujutro i bili zadovoljniji i koncentrisaniji na poslu. Efekat je bio jednako jak i kod muškaraca i kod žena. 

Kada se sve pogleda iz biološkog ugla, stvari su jednostavne - seks oslobađa sve hormone koji utiču na to da se bolje osećamo, uključujući dopamin i oksitocin, koji podižu nivo zadovoljstva i društvenu aktivnost. Prostim rečima, seks čini da se čitavog sledećeg dana osećate srećnije i bolje, naročito na poslu. 

Svi benefiti seksa traju punih 24 sata, pa stručnjaci preporučuju da ako, na primer, sutra imate važan sastanak ili prezentaciju, večeras se zabavite sa partnerom u krevetu i sigurno ćete biti uspešni, piše Women's health.

Sa druge strane, naučnici su primetili da parovi koji probleme i stres sa posla "nose kući" i uveče posvećuju vreme mejlovima umesto partneru, imaju loš seksualni život, a samim tim se vrte u začaranom krugu stresa na poslu.

To je dodatni razlog zašto vas naučnici savetuju da budete intimni sa partnerom što češće - izbalansiraćete život, a možda će vas sledeći orgazam dovesti do unapređenja!

 

Scroll to top