BalkansPress

Dobro došli!

Vozači u Srbiji masovno izbegavaju da voze u papučama, japankama, štiklama, iako to našim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju nije zabranjeno, a zabluda je i da policija može da kažnjavaukoliko proceni da neko u takvoj obući potencijalno ugrožava bezbednost.

Međutim, postoji situacija u kojoj se vozač može kazniti za vožnju u papučama, ali je za to neophodno da, ne daj Bože, izazove saobraćajnu nezgodu.

Iako je napolju temperatura 30 i plus stepeni, retko ko se, naime, usuđuje da po ovoj vrućini vozi u laganijoj obući.

 

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da je dobro što vozači imaju svest o tome, ali i da naš zakon ne propisuje odevanje tokom vožnje.

– Može u papučama, a može vozač da bude i go. Naš zakon dozvoljava vožnju u papučama, međutim, ukoliko neko izazove saobraćajnu nezgodu zato što mu je papuča, na primer, zapela za komandu gasa, imaće problem. Sigurno će odgovarati.

– Naš zakon, naime, ima opšte mere koje ne smeju da se preduzimaju jer se ugrožava bezbednost saobraćaja. To znači da ako me zaustavi policajac a ja u papučama, on ne može da dokaže da ja ugrožavam bezbednost saobraćaja tom radnjom. Ali, ako se dogodi saobraćajna nezgoda i utvrdi, kao što rekoh, da je do nje došlo jer je zapela papuča, može odgovarati i biti kažnjen na sudu – objašnjava Okanović. 

Istraživanje sprovedeno pre dve godine u Engleskoj pokazalo je da posebno vožnja u japankama može biti opasna, jer je, navodno, ona odgovorna za više od 1,4 miliona saobraćajnih udesa godišnje. Stručnjaci su čak izračunali da je vožnja u japankama opasnija od vožnje u štiklama, jer je potrebno više vremena da se noga sa gasa pomeri na kočnicu, a i manji je pritisak.

Takođe, jedan od deset vozača priznao je da mu se japanka podvukla ispod papučica i da je u poslednjem trenutku izbegao udes.

Scroll to top