BalkansPress

Dobro došli!

Institut SETI u Kaliforniji nedavno je održao konferenciju na temu Komunikacije sa drugim delovima svemira na kojoj je učestvovao hrvatski profesor Tomislav Janović.

- Osim neintencionalnog zračenja sa Zemlje, koje traje otkad postoje sredstva masovne komunikacije, u svemir se sistemski šalju i namerne poruke. Upravo je prošlog meseca obeležena 40. godišnjica slanja tzv. Arecibo-poruke, verovatno najpoznatijeg radiosignala koji je ikad poslat sa Zemlje - rekao je Janović.

- Iako je bilo i pokušaja slanja fizičke poruke, na primer 1972. godine pločom pričvršćenom za sondu Pioneer 10, radiosignali danas se smatraju najboljom opcijom.

{adselite}SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) je program koji obuhvata brojna istraživanja u kojima se uz pomoć radioteleskopa proučavaju obližnje, ali i udaljene zvezde u potrazi za signalima koji upućuju na inteligentni život.

Ta potraga je počela 1960. godine kad je američki astronom Frenk Drejk u Zapadnoj Virdžiniji postavio radioteleskop kako bi tražio znake inteligentnog života u svemiru. Drejk, koji danas ima 84 godine, i dalje traga za E.T.-jem.

- Budući da su u svim dosadašnjim signalima uočeni nedostaci, dr Daglas Vakoč s Instituta SETI okupio je grupu ljudi koja se već desetak godina bavi tim problemom. Njihovi predlozi izloženi su u knjizi koju je nedavno objavio Springer, a o tome smo raspravljali i na skupu. Već desetak godina sarađujem s dr Vakočem pa me je pozvao na konferenciju - rekao je Janović dodavši da je najpoznatiji učesnik konferencije bio astronom Set Šostak.

Konstrukcija poruke

- Njegov predlog je bio maksimalistički - da se u svemir pošalje što više sadržaja, kao na primer celi Googleov server, da bi se na taj način povećala mogućnost da neko razume ko smo i šta smo. Meni se to ne čini kao dobra ideja - rekao je Janović.

On je na konferenciji govorio o ograničenjima s kojima smo suočeni u konstrukciji interstelarne poruke i o mogućim načinima prevladavanja tih ograničenja. - Naravno, glavno ograničenje je nepostojanje zajedničkog svemirskog koda i neznanje o tome šta bi “druga strana”, ako postoji, mogla znati i koje su joj spoznajne mogućnosti.

Ako ozbiljno shvatimo ta ograničenja, onda nam je jedina opcija poruka koja se minimalno oslanja na kod, a maksimalno na zajednički kontekst, tj. na moguće zajedničko znanje - kaže Janović.

Osvrnuo se i na tzv. Wow radijski signal koji je 1977. godine zabeležio astronom Džeri Ehman koji je radio na teleskopu Big Ear.

Wow je imao sve odlike signala za koji se pretpostavlja da je bio upućen od nekog oblika života.

- Misterija tog radiosignala nikad nije razrešena, ali danas mnogi misle da je ipak bio posledica nekog lokalnog fenomena. Taj događaj je imao motivacijsku snagu za SETI zajednicu i promovisao je njen program, u šta se uključio i Holivud - zaključio je Janović.

(Izvor: B92) 

 

 

 

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

 

 

Scroll to top