BalkansPress

Dobro došli!

Želite li uzgajati najukusniji i najveći paradajz? I želite imati veliki prinos?

Na vaše mjesto za sadnju paradajza stavite ovih šest stvari i očekujte najbolji rod!

SODA BIKARBONA

Djeluje i zaista je dobar trik (pogotovo kada uzgajate paradajz u čašama) ako želite slađi paradajz.

Jednostavno pospite malu količinu sode bikarbone oko dna biljaka.

Soda bikarbona će se apsorbovati u tlo i sniziti razinu kiselosti, čime ćete dobiti paradajz koji je sladak i pikantan.

 

RIBLJA GLAVA

Riblje glave se već dugo koriste kao prirodno đubrivo u vrtu. Njihova popularnost u sadnji paradajza nije mit koji treba razbiti. Radi!

Njihovim raspadom oslobađaju se azot (N) (dušik), kalijum (K) ali i mnogi bitni elementi u tragovima, kalcijum (Ca) i fosfor (P).

Jedini problem sa zakopavanjem ribljih glava je taj što ih životinje mogu iskopati. Da biste to izbjegli, zakopajte duboko, barem 30 cm.

ASPIRIN

Bacati 2-3 tablete aspirina u otvor – cijelu tabletu  ili mljevenu; ovo je za jačanje imuniteta biljaka, a takođe pomaže u odbacivanju bolesti poput plamenjače i povećava rod paradajza. Salicilna kiselina, je razlog zašto djeluje.

 

LJUSKA OD JAJETA

Ljuska od jajeta se može koristiti kao đubrivo u povrtarstvu, voćarstvu, za cvijeće, zbog toga ih ne treba bacati. Ljuska od jaja sadrži važan mineral kalcijum u velikim količinama ( oko 90% ) , kao i druge minerale u manjini.

Smatra se za najbolji izvor kalcijuma. U jednoj kafenoj kašiki praha od ljuske jajeta, nalazi se oko 1000 mg kalcijuma. Ovaj prirodan izvor kalcijuma je posebno značajan za prihranu organski gajenih biljaka, jer je to organsko đubrivo.

Ljuska od jaja kao najveći izvor kalcijuma, je poželjna kao đubrivo. Sačuvane ljuske od jaja treba usitniti. Za to najbolje koristiti tučak i avan.

Usitnjene ljuske staviti u teglu, a preko toga prelijete jabukovim sirćetom, da bude dva prsta preko ljuski.

Teglu ne treba zaklapati, nego prekriti gazom ili krpom i učvrstiti gumicom. Ostaviti tako tri nedelje, a svaki dan promješati. Na kraju se dobije ljuska od jaja kao gnojivo.

 

GORKA SO

Paradajz pati  od nedostatka magnezijuma (Mg), pa je dobra ideja dodati 1 ili 2 kašike gorke soli dok presađujete sadnicu na dno sadnice (kako u posudama, tako i u bašti). Pokrijte to tankim slojem zemlje; ovo je kako bi se osiguralo da korijeni ne dodiruju izravno gorku so (magnezijum sulfat).

SOC (TOZ) OD KAFE

Umjesto da prospete soc (toz) poslije ispijene šoljice kafe, upotrijebite ga u vašoj bašti!

Pola šolje toza od kafe dodajte u 2 litra vode pa ostavite da stoji 24 sata. Možete ga sipati pravo uz korijen biljke, a da je ne oštetite, a neće ni štetiti djeci koja se igraju u bašti.

Takođe toz od kafe može da vam pomogne da se izborite sa raznim kolonijama gljivica koje napadaju biljke. Pospite toz direktno po zemlji i gljivice će se povući.

Scroll to top