BalkansPress

Dobro došli!

U drevnom rimskom dobu, pojava veo kao "flameum" čaršava bila je praksa koja je imala za cilj da zaštiti mladu od zlih duhova.

Ideja o tome da mlada izgleda kao da je u plamenu trebalo je da uplaši sve zle duhove koji su pretili da pokvare njen veliki dan.

 

Ova tradicija je vremenom prerasla u metod maskiranja neveste od zlih sila, a takođe je imala i praktičnu svrhu - skrivanje mlade od njenog budućeg supruga do zvaničnog venčanja.

Simbolika skidanja vela

Skidanje vela neveste od strane mladoženje imalo je duboku simboliku. To je trebalo da označi prelazak vlasništva nad mladom sa oca na muža. Ova praksa je dodatno naglašavala važnost braka i promene statusa mlade u društvu.

Težina i dužina vela

Interesantno je da su velovi obično bili veoma dugi i teški, što je sprečavalo mladu da pobegne sa sopstvenog venčanja. Ova neobična karakteristika ilustruje koliko su neke tradicije bile ozbiljno shvaćene u prošlosti.

Praksa deveruša

Još jedna zanimljiva tradicija koja datira iz rimskog doba jeste praksa deveruša da nose odgovarajuće haljine kao mlada. Ovo je navodno donosilo sreću mladencima, a istovremeno je zbunjivalo zle duhove, koji nisu mogli da prepoznaju ko je zaista mlada među njima.

Ove drevne tradicije i običaji imaju svoje korene u prošlosti, ali je zanimljivo kako su neki od njih opstali i do današnjeg doba, dodajući posebnu notu i simboliku modernim venčanjima.

(Kurir.rs/ Republika/ L. S)


Scroll to top