BalkansPress

Dobro došli!

S obzirom na cenu po gramu na regularnim i crnim tržištima, ovo je 19 najskupljih stvari na svetu.

19. Beli tartuf - cena grama na svetskom tržištu kreće se oko 5 dolara, a koristi se u pripremi jela kao što su testenine, rižoto, mesna jela... 

18. Šafran - cena grama na svetskom tržištu kreće se oko 11 dolara, a osim što se koristi kao začin koristi se i u mnogim prirodnim lekovima. 

17. Iranski beluga kavijar - cena grama ovog proizvoda namenjenog samo istančanim nepcima i dubokim džepovima kreće se oko 35 dolara. 

16. Zlato - iako cena varira iz dana u dan, zlato je i dalje u društvo najskupljih supstanci na svetu po ceni od 40 dolara za gram. 

15. Rodijum - plemeniti metal koji se koristi u autoindustriji pri izradi katalizatora, cena mu se kreće oko 45 dolara po gramu. 

14. Platina - osim pri izradi nakita platina se koristi i u naučnim istraživanjima, posebno pri izradi lekova za rak. Cena grama iznosi oko 48 dolara. 

13. Nosorogov rog - krivolovci ove životinje love isključivo zbog njihovog roga koji se u određenim azijskim zemljama smatra čudotvornim pri lečenju svih bolesti, uključujući i rak. Cena grama je 55 dolara. 

12. “Crème de la Mer” - sada već legendarna čudotvorna krema protiv bora može se nabaviti po ceni od 70 dolara po gramu. 

11. Heroin - ova droga, ukoliko je visokog kvaliteta, može postići cenu i do 110 dolara po gramu. 

10. Metamfetamin - takođe popularna droga, a doseže cenu od 120 dolara po gramu.

 

 9. Kokain - Najkvalitetniji i čisti kokain košta i do 600 dolara po gramu. 

8. LSD - u kristalnom obliku LSD košta oko 3000 dolara po gramu. 

7. Plutonijum - hemijski element koji se koristi kao nuklearno gorivo i izuzetno je radioaktivan, a gram košta oko 4000 dolara. 

6. Tafeit - ovaj ljubičasti dragi kamen na tržištu može postići cenu i do 20.000 dolara po gramu. 

5. Tricijum - ovaj vodonikov izotop koristi se u izradi pozadinskog osvetljenja za satove, kao i za svetleće znakove. Cena - 30.000 dolara za gram. 

4. Dijamanti - čisti i bezbojni dosežu cenu od 65.000 dolara po gramu. 

3. Painit - smatra se najređim mineralom a cena mu je 300.000 dolara za gram. 

2. Kalifornijum 252 - radioaktivan metalni hemijski element, koji se dobija bombardovanjem kurijuma alfa-česticama. Za gram ovog elementa morali biste da izdvojite čak 27 miliona dolara. 

1. Antimaterija - predmet brojnih rasprava i teorija o smaku sveta. Gram antimaterije procenjen je na 100 milijardi dolara.

 

(BalkansPress)

 

FacebookTwitterLinkedin

Pin It

 

 

 

Scroll to top