BalkansPress

Dobro došli!

Obožavate biljke i zelene oaze? Živite u stanu, imate malo dvorište i površina vas sprečava da ostvarite svoje zelene snove? Ne brinite, kreativnih ideja ima mnogo, i postoje fantastična rešenja za male prostore. Vertikalna bašta je savršeno rešenje za male terase, za dvorišne kutke kojima je potrebno udahnuti život, ili za uzgajanje povrća na najneobičnije načine.

 

1. Vertikalna bašta od glinenih saksija. Za sprovođenje ove ideje u delo, zaista vam nije neophodno mnogo toga. Dovoljno je da kupite 5 keramičkih saksija koje ćete poslagati kao na slici (vidi sliku dole). Prostor između napunite zemljom i posadite svoje omiljeno začinsko bilje ili neke druge ukrasne biljke. Ova vertikalna bašta ide u visinu i neće vam zauzeti previše prostora. Ukoliko želite još višlju baštu, tada samo nastavite da slažete saksije po sistemu pokazanim na slici.

vertikalna bašta 1

 *Foto: MarthaStewart.com

2. Verikalna bašta sa jagodama. O da, moguće je da uzgajite jagode čak i na najmanjoj terasi. Sve to vam je potrebno su pvc cevi, bušilica, zemlja, osnovni alat i naravno – rasad jagodica. Cev postavite vertikalno, i kroz nju provucite metalnu šipku koja će da je pridržava i fiksira. Ako želite ta centralna šipka može biti izbušena i šuplja, tako da kroz nju možete sipati vodu kako biste zalivali svoje jagopdice. Ovako sađene jagode će zauzeti malo prostora, biće veoma slatke jer su izložene većoj količini sunčeve svetlosti, lako ćete ih ubrati, a biće i zaštićene od puževa i drugih nametnika.

vertikalna bašta 2

 *Foto: UrbanGreenSpace.WordPress.com

 

3. Vertikalna bašta od starih paleta – savršena za balkone i male terase.  Za ovaj projekat je potrebno da nabavite jednu lepu veliku paletu, i da je sa zadnje strane zatvorite drvenom pločom. Uspravite je, i dno obezbedite da kada stavite zemlju ona se ne raspe ispod. Nakon toga, fiksirajte ovako “zatvorenu” paletu na zid, napunite je zemljom za cveće i u proreze (otvore na paleti) zasadite omiljeno bilje. Možda ovde nećete moći uzgajati velikje biljke, ali dekorativne začine ili kamenjarske bilje sigurno će lepo rasti. Pokušajte i sa sukulentima.

vertikalna bašta 3

 *Foto: LifeOnTheBalcony.com

 

4. Vertikalna bašta od betonskih blokova. Betonski blokovi sigurno nisu preterano skupi, i dovoljno je da pronađete neke šuplje u koje ćete moći staviti zemlju (ili ih sami izdubite). Mogu poslužiti i siporeks blokovi. Blokove posložite po želji, zalepite ih uz pomoć maltera, a potom popunite rupe sa zemljom za cveće. Ovakva konstrukcija neće zauzimati previše prostora, ali moramo vam odmah napomenuti da za ovakav projekat nećete moći koristiti veće biljke, već eventualno, kaktuse, sukulente, čuvarkuće i sl. Generalno, bilje kojima ne treba mnogo vlage i koje ne zahtevaju duboku zemlju kako bi rasle.

vertikalna bašta 5

 *Foto: ApartmentTherapy.com

 

5. Vertikalna “stepenasta” bašta. Za ovu baštu potrebno je zaista malo toga, a efekti neće izostati. Napravite drvene “lestve”, a umesto prečki fiksirajte mini plastične uzdužne žardinjere (vidi sliku ispod). U žardinjere posadite cveće raznih boja i struktura, i dobićete pravi mali vodopad cveća. Ovo je idealno za sadnju surfinija, petunija i muškatli puzavica.

vertikalna bašta 6

 *Foto: RufflesAndTruffles.com

 

6. Vertikalna bašta drveni “toranj”. Ovaj drveni toranj nećete lako napraviti ali uz malo stolarskog zanata, projekat će sigurno biti uspešan. Biće dovoljno da sliku (dole) pokažete stolaru ili nekome ko se iole razume u rad sa drvetom. U ove divne pregrade koje dobijete možete posaditi šta god želite, od jagoda, rukole do nekog cveća.

vertikalna bašta 7

 *Foto: RemoveAndReplace.com 

7.  Vertikalna bašta od plastičnih flaša. Ovo je jedna od verovatno najjeftinijih i najjednostavnijih ideja. Dovoljno je da neko vreme sakupljate prazne plastične flaše, i da od njih napravite mini-žardinjere. Vaš zid koji želite da ukrasite zelenilom popunite isečenim flašama kao što je prikazano na slici (vidi dole). Flaše napunite zemljom, i posadite začinsko ili neko drugo bilje. Kada biljke narastu dobićete pravu malu zelenu oazu.

vertikalna bašta 8

 *Foto: Rosenbaum.com

Scroll to top