BalkansPress

Dobro došli!

U beogradskom naselju Železnik, ušuškan u gustu Lipovačku šumu, nalazi selekoviti izvor Svete Petke, koji već 150 godina posećuju vernici sa iskrenom molitvom, u potrazi za pomoći velike svetiteljke.

Izvor je prvi put sagrađen 1872. godine. U ratu je srušen, ali su ga meštani zajedničkim snagama odnovili 1973. godine.

Ipak, crkveni spisi o ovom izvoru datiraju još iz 16 veka, a tu su i zanimljive legende vezane za ovo sveto mesto.

PROČITAJTE: ČUDESNA CRKVA RUŽICA NA KALEMEGDANU: Najneobičnija bogomolja na svetu (FOTO, VIDEO)

 

Priča se da je ovuda prolazio bogati trgovac i njegova slepa ćerka. Zastali su iumili se lekovitom vodom, a devojka je sutradan kad se probudila videla sasvim normalno. Postoji priča da je u znak zahvalnosti baš ovaj trgovac podigao crkvu na tom mestu, u kojoj su kasnije služila dva kaluđera, ali je u ratu srušena.

Takođe, postoji verovanje da je jedan činovnik naredio da se poseče veliki hrastkoji se stotinama godina nalazio na izvoru. Građani su se protivili, ali on je bio neumoljiv - posekao je hrast, a sutradan je pronađen mrtav.

Foto: Stil

*Foto: Stil

PROČITAJTE: PODELITE PRIJATELJIMA: Kako se pravilno celivaju ikone - Crkva nalaže ova pravila

Na ovaj lekoviti izvor meštani i posetioci gledaju kao na pravu crkvu. To i ne treba da čudi - bilo koje versko zdanje treba da se poštuje kao svetinja.

Osim toga, ovaj izvor poseduje sve što i mala crkva ili kapela - tu su tri čiraka za paljenje sveća i nekoliko ikona Svete Petke.

Foto: Stil

*Foto: Stil

Da biste popili ili se umili vodom sa izvora, treba da siđete nekoliko stepenika do česme, gde se vernici mole svetiteljki, donose cveće i sipaju lekovitu vodu u flašice. 

Na ovom prelepom mestu možete malo i da se odmorite - tu je nekoliko klupa i sto.

 

Zbog svoje lokacije, ovaj izvor nije tako poznat. Da bi se do njega stiglo, morate da pođete iz Železnika prema Sremčici. Nakon što pređete prugu u Taraišu, idite pravo oko 2 kilometra, i sa leve strane ćete uočiti znak, koji su meštani nedavno postavili.

Foto: Stil

*Foto: Stil

Kada skrenete desno, gde vam tabla sa ikonom Svete Petke pokazuje, pratite put sve dok ne dođete do zemljanog putića na samoj krivini, sa leve strane, kojim treba da se spustite. Ukoliko ste došli automobilom, tu ga ostavite i krenite pešice, jer je put ka izvoru veoma loš i nepristupačan za kola.

Foto: Stil

*Foto: Stil

PROČITAJTE: SVA ČUDA SVETE PETKE: Svi koji su osetili Božju milost ispričali su istu priču o svetici i plaštu! (27. OKTOBRA)

Krenite polako ka dole, prođite ispod nadvožnjaka, i uskom stazicom ćete stići na lekoviti izvor.

Ne zaboravite da se pomolite i kada krenete sa izvora. Ako ne znate kako, na izvoru postoji i krst sa kratkom molitvom:

"Molitvama Bogorodice, spase, spasi nas!"

(Izvor i foto: Stil.Kurir.rs)

Scroll to top