BalkansPress

Dobro došli!

Novak Đoković je glavna tema u svim svetskim medijima. Komentarišu ga i ljudi koji nemaju veze sa sportom, a javnost u Australiji je prilično besna na njega.

Na najmanjem kontinentu živi veliki broj Srba, ali nikada teže nije bilo biti Srbin nego početkom ove godine.

Svaki Srbin u Australiji trenutno je meta uvreda zbog Novaka Đokovića, poručuje Jelena Todorović, devojka naše gore list, koja više od dve decenije živi i radi u Australiji.

 

Jelena, koja u Adelejdu radi kao košarkaški trener, kaže da je, otkad je počela hajka na najboljeg tenisera sveta, doživela niz neprijatnosti.

- Čim neko čuje da sam Srpkinja, odmah me vređa! I nije to slučaj samo sa mnom, nego sa celom srpskom zajednicom ovde. Ponašaju se prema nama kao da smo niža vrsta. Vređaju nas, govore da samo hoćemo da ratujemo, da se naš narod na ulicama ponaša kao bagra i da smo hteli da izazovemo treći svetski rat. Pokazali su šta svih ovih godina misle o nama. Prvi put od bombardovanja 1999. godine osećam se kao da ne pripadam ovde - rekla je Jelena za Informer.

Svim srcem je uz Novaka.

- Ne mogu da ćutim. Jasno i glasno branim Novaka. Na poslu su mi odmah sugerisali da pazim šta pričam, da ne napadam Australiju i da biram reči. Upozoravaju me da ovde živim i da ovde gradim karijeru. Oni apsolutno mogu sva vrata da mi zatvore i da mi daju otkaz, ali ako to urade, reći ću da su rasisti. To je za mene čist rasizam! Pre neki dan su me deca na treningu pitala: "Jeste li vi iz Srbije? Znači li to da ćete sada u zatvor?" Ili, na primer: "Da li je istina da vi iz Srbije namerno dolazite u Australiju zaraženi da biste nama preneli koronu?" Suludo je šta govore svojoj deci.

 

Nedavno joj je jedan taksista rekao da Srbe treba proterati!

- Vozač me je pitao odakle sam, a ja sam mu rekla sam da sam iz Australije, da bih izbegla raspravu. Međutim, insistirao je na tome da mu kažem. Rekao je da imam čudan akcenat i pitao me da nisam slučajno iz Srbije. Kada sam mu rekla da jesam, on je izneo svoj stav: "Vas Srbe treba proterati. Ničemu ovde ne služite, samo donosite nevolje. Želite da ratujete i širite zarazu!"

Neverovatno kako se sve brzo zaboravi, istim tim Australijancima Đoković je pre dve godine poslao donaciju kada su njihovu zemlju pogodili požari.

Scroll to top