BalkansPress

Dobro došli!

Anđela Milojević (12) iz mesta Donji Katun kod Kruševca osvojila je preko 200 medalja na takmičenju iz karatea. Na prvi pogled ona je uspešna devojčica pred kojom je blistava sportska karijera, međutim, da uspeh ne dolazi lako svedoči i težak život mlade šampionke, čija se porodica bori sa velikim siromaštvom.

Anđela na treninge putuje auto-stopom, a kako kaže vremenski uslovi i nemogućnost oca da je vozi nikako je ne sprečavaju da se pojavi na treningu.

„Stanu mi neki iz drugog sela, poznaju mog oca“, kaže mala šampionka.

 

U trošnoj kući u kojoj živi porodica Milojević jedna soba posvećena je Anđelinim diplomama i medaljama, a kako devojčica ne prestaje da ih osvaja, prostora je počelo i da nedostaje. Prvu, bronzanu medalju, osvojila je sa 6 godina na takmičenju u Nišu, a kako kaže do danas joj je ta medalja omiljena.

„Majka je videla na fejsbuku moju komšijku Nenu, koja živi preko puta mene i da je njena ćerka trenirala karate. Tako sam i ja počela. Bila sam u Varvarinu kada je i moj trener Lazar počeo da trenira decu“, priseća se svojih početaka Anđela.

Mlada šampionka živi sa braćom, roditeljima i dekom koji je nepokretan. Kuća u kojoj žive sagrađena je četrdesetih godina i u vrlo je lošem stanju. Jedini prihod koji ima ova porodica obezbeđuje majka Tatjana, koja radi u hladnjači.

„Dešavalo se da nemamo novca da spremimo hranu. Uzajmim se, pitam koleginicu da mi pozajme do plate. Snađem se, pozajmim, pa vratim. Jednom kad je Anđela išla na takmičenje, nismo imali novac. Imala je šta da jede ovde kuvano, ali tamo gde je trenirala nije imala da kupi. Suprug je bio sa njom i nije treneru rekao da dete nije jelo i onda je izgubila, nije imala snage“, ispričala je majka Tatjana kroz suze.

„Mnogo puta se dešavalo da sam ja bila gladna, a davala sam deci. Spremim ovde da bi deca imala da jedu, a na posao odem bez jela“, kaže Tatjana.

 

Anđelin otac Zoran nije zaposlen, a pre nekoliko godina izgubio je sve ono od čega je prehranjivao porodicu.

„Uzimao sam neke kredite i mislio sam da unapredim poljoprivredu sa kravama i nisam mogao da vraćam rate i sve su mi uzeli. I krave i mašineriju, sve što su mogli. Ranije sam živeo solidno, stojeći sam bio“, kaže Zoran.

Stolarija u ovoj kući odavno nije menjana, pa unutrašnja temperatura je skoro ista kao spolja, kupatilo nemaju, imaju samo poljski wc. Oni nemaju igračke, lap top, telefon, a samo jedna prostorija se greje tokom cele zime. Oni ne znaju za bolje.

Ipak, nadu u bolje sutra im ulivaju ljudi koji im pomažu.

„Članarinu nismo platili tri meseca. Trener zna kakva je situacija. Kad primim platu, uplatiću mu“, kaže Tatjana, koja ne krije da su i roditelji Anđelinih drugara sa treninga plaćali Anđeli članarinu.

Saša Milosavljević, predsednik Sportskog saveza Ćićevac kaže da se trude da Anđeli pomognu na sve načine.

„Anđelu pomažemo na razne načine, raznim donacijama. Sportski savez pomaže koliko može. Iako nije iz naše opštine prošle godine je dobila povelju za najbolju sportistkinju u Ćićevcu“, kaže Saša Milosavljević.

 

Predsednica opštine Varvarin, Violeta Lutovac Anđelu opisuje kao divnu i emocionalno zrelu osobu.

„Mnogo je zrelija od svojih vršnjakinja, jako kulturna i skormna, koja nikada nije ušla, a da nije sačekala svoj red. Uvek je dobijala pomoć po koju je došla. Uvek sa osmehom zavalnosti. Kada smo jednom prilikom platili njeno takmičenje, Anđela je sama došla u moju kancelariju sa zahvalnicom“, kaže Lutovac.

Milosavljević kaže da je Anđela rođeni šampion.

„Vredna, radna, disciplinovana, da nije tako ne bi imala takve rezultate“, rekao je on.

Njen trener Lazar Radosavljević prvi je prepoznao njen talenat i ne krije da je ponosan što je njegova učenica dobila diplomu za najbolju sportistkinju opštine i Ćićevac i Varvarin.

„U početku je bilo problema kod druge dece, odbacivali su i njen izgled koji tada nije bio dobar, njenu higijenu. Međutim, uslovi su takvi da nije moglo u tom trenutku bolje. Ja kao trener sačekao sam jedan dan da Anđela ode sa treninga i naredio svoj deci da ostanu u klubu. Svima sam održao predavanje, nakon čega su je sva deca prihvatila“, kaže Lazar.

Kako su za ovu godinu takmičenja već završena, Anđela je počela već uveliko da se sprema za evropska i svetsko takmičenje, koje će se ove godine održati u Tokiju, a kada bi imala uslove dostojne sportiste, sigurno da bi pokazala odlične rezultate.

Izvor: espreso.co.rs

Scroll to top