BalkansPress

Dobro došli!

MOSKVA - Oružani sukob između Rusije i Severno-atlantskog saveza moguć je čak i u bliskoj budućnosti, ako strane odmah ne počnu da traže kompromis.

O tome u svom članku u Financial Timesu piše profesor konfliktologije i međunarodnih odnosa na Univerzitetu Džordž Mejson (SAD) Denis Sandol. Po njegovom mišljenju, uporno širenje NATO na istok i planovi za uključivanje Gruzije i Ukrajine u blok, dovodi Rusiju u bezizlazan položaj.

 

Posle okončanja Hladnog rata činilo se da svetski rat više nije moguć. Ali, dok su u Moskvi stalno govorili o miroljubivosti, spoljna politika Zapada nije pretrpela bitne promene. Vojni blok NATO nije raspušten, nego je nastavio da učestvuje u mnogim oružanim konfliktima u svetu.

Stoga scenario američkog profesora Sandola više ne izgleda kao fantazija. Vodeći ekspert Centra za vojno-politička istraživanja MGIMO (Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose) Mihail Aleksandrov smatra da je verovatnoća velikog rata realno velika, ali da je Rusija u stanju da se zaštiti:

 

 

– Profesor Sandol je svakako u pravu Politika NATO je dovela do naglog pogoršanja odnosa između Alijanse i Rusije. Blok je za pravac svog delovanja izabrao opkoljavanje naše zemlje, i sada je stvorena neposredna pretnja za našu bezbednost. Ta tendencija je postala jasna u vreme „cvetne“ revolucije u Gruziji, a sada Zapad pokušava da pod svoju punu kontrolu stavi Ukrajinu.Faktički, mi već vidimo eskalaciju konflikta. U Ukrajini armija je u ofanzivi, a narodna milicija pokušava da se odupre. U daljem toku događaja moguć je dolazak dobrovoljaca iz Rusije, početak ofanzive na Kijev i zauzimanje prestonice. Zapad povećava svoju pomoć Ukrajini, tako da će Rusija morati da se umeša i da, sada već sa sopstvenim oružanim snagama, izađe na granicu Ukrajine i Pridnestrovlja.A tada će od NATO zavisiti hoće li se Alijansa umešati ili ne. Ako se umeša, to će biti rat velikih razmera. Samo, NATO nema snaga i resursa za rat sa Rusijom. Armija NATO je, svakako, mnogobrojna, ali ona je razbacana na mnogim tačkama sveta i nije sposobna za vođenje konsolidovanih borbenih dejstava. Osim toga, NATO u Evropi nema dovoljno teške tehnike, municije, a i logistika je slabo razvijena.Stoga, teoretski, Rusija mirno može da izbije na Balkan, pregazivši Bugarsku i Rumuniju. Moguće je izgraditi savez sa Srbijom i zajedno osvojiti Kosovo i Crnu Goru. Faktički, mi bi tako zatvorili NATO u polukrug, kaže ruski vojni ekspert Mihail Aleksandrov

 

 

Prema njegovim rečima NATO se može dodatno naoružati, skupiti vojsku, ali i Rusija neće sedeti skrštenih ruku.

" Sprovešćemo delimičnu mobilizaciju, prebaciti vojsku sa Urala, gde imamo velike rezerve oružja. Uzgred , NATO to nema, oni su uništili sve rezerve. Mi na Uralu imamo 10 hiljada tenkova, i potrebno je nekoliko meseci da bi se oni doveli u stanje borbene gotovosti. Mi imamo i mobilizacionu rezervu, a NATO nema. Oni mogu da izgrade milionsku armiju, a mi prilično brzo možemo da stavimo pod borbenu gotovost armiju od dva-tri miliona vojnika. Najverovatnije je da će taktičko nuklearno oružje biti upotrebljeno. NATO ima premoć u avijaciji, i zbog toga će naš zadatak biti da brzo uništimo njihove aerodrome. Za to će biti potrebno da se iskoristi taktičko nuklearno oružje, posebno, krilate rakete. Mi nemamo dovoljan broj raketa srednjeg dometa, ali imamo rakete na avionima, brodovima i podmornicama, sposobne da pogode bilo koju tačku u Evropi.Posle togo će početi rat iscrpljivanja sličan Prvom svetskom ratu. Elektronski sistemi će biti izbačeni iz stroja, a bez njih neće biti moguća upotreba NATO oružja visoke preciznosti, a Alijansa i nema mnogo takvog oružja. NATO će morati da ratuje običnim naoružanjem, a na Zapadu njime slabo umeju da ratuju.Tako da nije fakat da će pobeda biti na strani Zapada. Mislim da NATO generali to razumeju i u poslednje vreme nastoje da se ne hvališu svojom moći, kaže Mihail Aleksandrov ekspert Centra za vojno-politička istraživanja Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose.

On kaže da će Rusija na NATO napade morati odgovarati asimetrično.

Strategija opkoljavanja Rusije

Strategija NATO je da političkim i poluratnim metodima osvoji postsovjetski prostor, kao što se to sada događa na Ukrajini. Zatim će početi da destabilizuju situaciju na Severnom Kavkazu, u Povoložju, da blokiraju naše trgovačke puteve i isporuke energije. To jest, NATO računa na iscrpljujći konflikt, koji će dovoditi do postepenog slabljenja Rusije, otcepljenja njenih teritorija od nje i, na kraju krajeva, do nestanka zemlje.Ali mi smo taj plan srušili na Ukrajini, prešavši na aktivno delovanje. Nažalost, mi nismo izbili na granice bivšeg SSSR. Da jesmo, u NATO bi sada razmišljali ne o osvajanju post-sovjetskog prostora, već o sopstvenoj odbrani, izgradnji bastiona u Istočnoj Evropi za slučaj naše invazije.Zapad protiv nas vodi neobjavljeni rat, a naše rukovodstvo želi da izgleda kao dobrica pa govori o nekakvom partnerstv, priča profesor Aleksandrov

(Izvor: web-tribune.com) 

Scroll to top