BalkansPress

Dobro došli!

Ko ima snage, živaca i vremena a može da gleda ruske i zapadne TV kanale, mora da se zapitao - govore li ti novinari o istom ratu u istočnoj Ukrajini? Tek nedavno i na Zapadu su počeli da pokazuju kako ukrajinska armija nemilosrdno tuče po stambenim zgradama, privatnim kućama, bolnicama i školama i da ginu nevini ljudi.

Iako u opkoljenim gradovima žive ne samo Rusi već i Ukrajinci, kojih je po službenoj statistici čak i više, vlasti u Kijevu ne žele da sednu za pregovarački sto jer hoće po svaku cenu vojni trijumf nad pobunjenicima kako bi se posle hvalili da su pobedili veliku Rusiju.

Taktiku koju su primenili ukrajinski generali kad su zauzeli Slavjansk, koji je dugo bio u obruču, sada koriste i u Donjecku i Lugansku. Dugim iznurivanjem pobunjenika, ali i stanovništva, žele da slome otpor. Zbog toga su im u osvajanju gradova i mesta na glavnim magistralnim putevima prvi ciljevi trafostanice i vodovodne pumpe. Artiljerijom prekinu dotok vode i struje pa onda stradaju ne samo građani već i tamošnje bolnice. U opkoljena područja ne stiže hrana, lekovi, sanitetski materijal...

Humanitarnu katastrofu ne žele da vide ni SAD, ni njihovi zapadni saveznici. Te dvojne standarde smo osetili i na svojoj koži. Vole da pričaju o humanosti, ali im nisu podjednako vredni životi dece, majki, bespomoćnih staraca njihovih političkih miljenika i protivnika.

Umesto da utiču na Kijev da se spreči humanitarna katastrofa, da gradovi ponovo dobiju struju, vodu i hranu, američka vlada je odlučila da plati 435.000 dolara za 2.500 kolutova bodljikave žice kojom će se ograditi istočna granica i ona na jugu prema Krimu.

 

Izvor: Novosti

Scroll to top