BalkansPress

Dobro došli!

Ukoliko kiše ne prestanu ili vladaju neviđene suše, američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) najlakše je da za to optuži Rusiju, koja takođe ima tehnologiju za kontrolu klime, kaže profesor Alan Robok s Univerziteta Rotgers u Nju Džersiju.

- Nedavno sam imao misteriozan poziv. Kontaktirali su sa mnom konsultanti koji rade za CIA i pitali me da li je moguće primetiti ako neko kontroliše klimu. Naravno, pitali su me da li bi neko otkrio u slučaju da pokušaju da kontrolišu vreme – rekao je Robok.

Profesor je jedan od nekoliko naučnika koji pokušavaju da promene vreme ne bi li zaustavili velike klimatske promene. Tehnike geoinženjeringa kreću se od prskanja oblaka da se pokrenu kiše do slanja ogledala u svemir kako bi se odbila svetlost od Zemlje.

Robok tvrdi da je svaki pokušaj uticaja na vreme lako detektovati. Ipak, kako dodaje, pokušaj da se vreme koristi kao oružje nije ništa novo.

- Tokom Vijetnamskog rata američki naučnici pokušali su da pojačaju kiše kako bi sprečili progres neprijatelja. Slično, na Kubi su izazivali kiše ne bi li uništili poljoprivredu. Upravo zato sam se uplašio posle tog poziva. CIA je previše puta prekršila pravila, a to nije način na koji želim da koriste novac koji im dajem plaćajući porez – kaže profesor i dodaje da takva istraživanja moraju da budu otvorena za sve i međunarodna:

- Ako jedna zemlja pokuša da utiče na klimu na ovaj način, a druga ne, ili čak utiče na drugi način, posledice mogu biti neverovatne – kaže Robok.

(Kurir)

 

 

Scroll to top