BalkansPress

Dobro došli!

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je juče da u Moskvu na vojnu paradu 9. maja i proslavu 70. godišnjice kraja Drugog svetskog rata ide da izrazi zahvalnost što danas u Češkoj ne mora da govori nemački i pozdravlja sa „Hajl Hitler“.

„Ja ne idem tamo zbog vojne parade, idem da odam poštu za 150.000 poginulih vojnika. Kao izraz zahvalnosti za to što u ovoj zemlji ne moramo da govorimo nemački kao poslušni kolaboranti, što ne moramo da pozdravljamo sa ʼHajl Hitlerʻ, ʼHajl Himlerʻ, ʼHajl Geringʻ…“, izjavio je danas češki predsednik u redovnom intervjuu za privatni radio Frekvence 1.

Zeman je podsetio da bez Sovjetskog Saveza ne bi bilo moguće pobediti Hitlerovu Nemačku.

 

„A 20 miliona žrtava je cena za tu pobedu, tako da mi neće smetati poneki tenk na Crvenom trgu“, rekao je češki predsednik, aludirajući tako na predsednike susednih zemalja, Poljske Bronjislava Komorovskog i Slovačke Andreja Kisku, koji su odbili poziv predsednika Rusije Vladimira Putina na Paradu, s obrazloženjem da ne mogu u trenutku sukoba u Ukrajini da gledaju defile sile ruske vojske.

Na kritike da u Moskvu ide kao jedan od retkih lidera članica Evropske unije, a da će na paradi 9. maja biti severnokorejski vođa Kim Džong Un, Zeman je odgovorio šalom da će gledati da stane što dalje od njega, kako nekom ne bi pošlo za rukom da ih uslika zajedno.

„Pretpostavljam da će biti Parada, a onda zajednička fotografija, kada ću se truditi da stanem što dalje od Kim Džong Una, zato što sam najavio da mu neću pružiti ruku, a onda će nam verovatno dati nešto da jedemo“, rekao je češki predsednik.

Miloš Zeman ponovio je danas na mu ne smeta što kroz Češku demonstrativno drumom prolaze američki vojnici u konvoju pod zastavom NATO-a da pokažu da istočnoevropske članice Zapadnog vojnog saveza koje se plaše Rusije neće biti prepuštane same sebi.

„Iznenadile su me reakcije nekih ljudi. Razumem ljude koji su protiv takvog premeštanja (američkih vojnika na borbenim vozilima). Ne shvatam samo ljude koji taj konvoj označavaju kao američku okupaciju Češke. To je već psihijatrijska dijagnoza“, rekao je Zeman.

 

(Izvor: InterMagazin.rs)

Scroll to top