BalkansPress

Dobro došli!

Evropska unija je apsolutno beskorisna tvorevina - ocenio je Bepe Grilo, lider italijanskog opozicionog Pokreta 5 zvezda.

Odmah je naglasio: „Kad bi EU zaista bila unija i zajednica - Grčka ne bi bila u situaciji u kojoj je danas“.

Pa dodatno zaoštrio: „Evropska unija se već raspala. Da nije, druge evropske zemlje bi sa lakoćom spasile Grčku. Ovako, pokazalo se da EU zaista nije ni unija ni zajednica država“.

Grilo i njegova partija podržavaju ideju „zajedničke Evrope“, ali se protive zajedničkoj valuti:

„Razlike obogaćuju naše kulture. Ali, evro je - nešto drugo. Mi u Italiji spremamo referendum o istupanju zemlje iz evrozone“.

 

Grilo je mere „surove štednje“ koje diktira Brisel nazvao „kavezom“ i „zamkom“ u kojima su se našli i politički procesi i finansijski sistem Italije. Zato se u zemlji naglo smanjuje broj radnih mesta, a celi slojevi stanovništva ostaju bez posla i zbog robotizacije proizvodnje.

„Krećemo se pravcem - upozorio je Grilo - sa kojim naši lideri nisu računali. Ljudi gude posao. Samim tim ostaju bez prihoda i prinudno manje troše. Tako se smanjuje tražnja, a opšta situacija pogoršava. Preporučuju nam da povećavamo izvoz. Samo, da bismo mi više izvozili - neko mora da više uvozi, a sva nacionalna tržišta su u krizi. Zato i tvrdim da Evropljani žive u izokrenutom svetu u kojem, pored ostalog, dugovi država pripadaju stranim bankama. U slučaju Italije, to su nemačke i francuske banke“.

Prema Grilovim rečima, nemačke i francuske banke nastoje da preko Evropske centralne banke - koja daje kredite italijanskim bankama - vrate ono što im italijanske duguju.

„To je začarani krug iz kojeg se mora izaći“ - podvukao je.

 

(Fakti.org)

Scroll to top