BalkansPress

Dobro došli!

- Crnogorka sam. Jedna od onih koji su 21. maja 2006. zaokružili DA zalažući se za državu slobodnih pojedinaca i funkcionalnih institucija - Crnu Goru u kojoj ćemo svi biti pobjednici. Ali, 14 godina kasnije osjećam se poraženo - Ovo je napisala Irena Radović, bivša ambasadorka Crne Gore u Francuskoj, a objavile Vijesti. Tekst prenosimo u celosti.

PROČITAJTE: AMERIČKI ŠAMAR ĐUKANOVIĆU ZBOG PROGONA SPC! Pa dobro, jesi li ti normalan, porušićeš pola Crne Gore

“Pozdravljam stavove rektora Cetinske bogoslovije Gojka Perovića, pomiriteljske, građanski hrabre i odgovorne. Takve poruke trebalo bi da čujemo od svih.

 

Crnogorka sam. Jedna od onih koji su 21. maja 2006. zaokružili DA zalažući se za državu slobodnih pojedinaca i funkcionalnih institucija - Crnu Goru u kojoj ćemo svi biti pobjednici. Posvećena dobrobiti i opstanku svoje države, 14 godina kasnije osjećam se poraženo – moj slučaj služi međunarodnim adresama kao ilustracija za državu nejednakosti i razorenih vrednosti, partijskih moćnika uljuljanih u osećaju svemoći i nekažnjivosti. Državu otvorene zloupotrebe skupštine, tužilaštva i sudstva i flagrantno kršenje Ustavom i međunarodnim konvencijama zagarantovanih prava i sloboda. Iz tih i drugih razloga Crnoj Gori stižu snažne kritike s najvažnijih međunarodnih adresa. Suočeni smo s godinama stagnacije i nazadovanja u pregovorima s EU. Naša zemlja je skinuta s liste demokratskih država i smeštena u kategoriju „hibridnih režima“.

*Foto: Vikipedia

PROČITAJTE: Šta kaže ZAKON CRKVE: Da li je sveštenik koji je odbio da ODRŽI OPELO nastradalom Filipu (2) ispravno postupio

Pamtim identitetski teror 90ih nad Hrvatima, Muslimanima, Albancima i Crnogorcima koji nisu pristajali na mržnju, ponižavanje i poništavanje Crne Gore. Imam odgovornost da osudim povratak na istu matricu kroz veštačko raspirivanje podela između Crnogoraca i Srba, pri čemu su Srbi danas etiketirani. Nezamislivo je da u 2020-oj godini imamo nacionalna prebrojavanja, nasilne scene hapšenja, negiranja prava na slobodu izražavanja zaposlenima u vojsci, policiji, na javnom servisu... Nemamo pravo da se mirimo sa tim.

*Foto: V.Kadić/M.Sekulović

Odavno je vreme da osudimo nepočinstva koja su u ime crkve i vere počinjena na prostorima bivše Jugoslavije. Dužni smo da kroz preuzimanje odgovornosti i iskreno kajanje tu mračnu stranicu ostavimo za sobom. Samo se tako možemo okrenuti budućnosti. Pozdravljam stavove rektora Cetinske bogoslovije Gojka Perovića, pomiriteljske, građanski hrabre i odgovorne. Takve poruke trebalo bi da čujemo od svih.

 

Kršenjem bilo čijih prava u Crnoj Gori, krše se prava svih nas. Ne podržavam koncept da je Mitroplija crnogorsko primorska, srpska crkva u Crnoj Gori. Ona treba da bude duhovno ognjište svih pravoslavnih vernika, kako god se nacionalno iskazuju. Odnos prema religiji i crkvi je intiman izbor, a moje je čvrsto uverenje da crkva ne treba da ima nacionalni predznak. Kao što nacionalizam ne bi smio biti temelj crkvenog identiteta, platforma podela i prebrojavanja po nacionalnoj i verskoj osnovi ne može biti osnov za stabilnost i prosperitet Crne Gore.

*Foto: V.Kadić/M.Sekulović

PROČITAJTE: KAD KO OTVARA GRANICE ZA SRBIJU: U EU od 1. jula, evo u koju zemlju i kako (DETALJAN SPISAK)

Na protestnim litijama učestvujem, jer osećam građansku dužnost da iskažem protest protiv naprasnog i nedemokratskog usvajanja Zakona o slobodi verispovesti u Skupštini Crne Gore, u gluvo doba noći, sa spornim imovinskim odredbama, bez prethodnog dijaloga i konsenzusa svih verskih zajednica. U, očigledno, predizborne svrhe.

*Foto: V.Kadić/M.Sekulović

Učešćem na mirnim protestima dižem glas protiv nepravde, urušene pravne države, veštački indukovanih podela, sejanja straha, endemske korupcije i organizovanog kriminala, pljačke resursa. Sve to proizvodi beznađe i razara smisao Crne Gore.

Zato, odlaskom na protestne litije zapravo „ne damo Crnu Goru“. Crkve i svetinje ostaju ovde. Ne može ih niko oduzeti.

Idem na protestne litije jer je Crna Gora moja svetinja”.

Scroll to top