BalkansPress

Dobro došli!

Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je za danas da smo svedoci sve toplije klime. Leta će nam biti kao na Mediteranu, sa vrlo visokim temperaturama i malo padavina.

Posle duge zime, koja nam je uzela i deo proleća, Srbiju ove godine očekuje nešto toplije leto. Meteorolozi kažu da će temperature narednih meseci biti iznad višegodišnjeg proseka, ali se neće desiti ništa ekstremno.

PROČITAJTE: Mit o klima uređajima: Ne dozvolite da vas varaju za DOPUNU FREONA!

Klimatolog Vladimir Đurđević, gostujući u Jutarnjem programu na RTS, rekao je da se mnogo toga poremetilo na globalnom nivou, pa i jasne granice između godišnjih doba. Prema njegovim rečima, ima oko 20 više toplih dana godišnje, kad temperatura pređe 25 stepeni, a zime sa snegom su sve ređe, tada je veći raspon temperatura nego leti.

Đurđević objašnjava da je nekada leti danima zaista toplo. "Zime postaju sve toplije, mada će biti zima kada će biti iznenađeni količinom snega, ali to će biti retko", naglasio je klimatolog.

 

Dodao je da je planeta sve toplija.

- Ova zima je bila veoma specifična. Postoji prsten visoko iznad Severnog pola. Nekada se taj vrtlog raspadne, što se naziva raspadanje polarnog vorteksa. Nekada se on pretvori u dva vrtloga, i to se naziva stratosfersko ubrzano zagrevanje i tada se poremeti stanje u nižim slojevima. Onda imamo prodore hladnog vazduha - naveo je Đurđević.

Tako smo, naveo je, imali rekordne količine snega u Madridu, pa je u Teksasu bio snažan prodor hladnog vazduha...

- Kolebanje putuje od kontinenta do kontinenta. Zanimljivo je da se, posle januara, nestabilnost zadržala jako dugo, produžila se sve do marta i aprila. Zato smo imali sneg u aprilu, koji je posledica cirkulacija na visinama - naveo je klimatolog.

Očekuje da će se vrtlog lepo formirati i da nećemo imati iznenađenja sledeće zime.

PROČITAJTE: Jeste li primetili da nebo nad Balkanom NIJE PLAVE BOJE? Vedro je, nema oblaka, evo DA LI JE OVO OPASNO!

 

Napominje da i dalje imamo umereno kontinentalnu klimu, ali na južnom delu tog pojasa, tako da odmah ispod nas počinje mediteranska klima.

- Verovatno će polako ta mediteranska klima ući na naše prostore, posebno kada govorimo o letnjem periodu. Leta će sve više ličiti na leta na Mediteranu, sa vrlo visokim temperaturama i malo padavina - rekao je Đurđević i dodao da ćemo biti u poziciji da doživimo tu promenu klime, možda čak budemo imali klimu kao u Atini.

Nedavno je u jednoj studiji objavljeno da, ako se nastavi trend globalnog zagrevanja, leta na severnoj hemisferi mogla bi do 2100. godine trajati čak šest meseci.

- To jeste jedan od scenarija, ako ne prestanemo da koristimo fosilna goriva. Tako da naša planeta do kraja ovog veka može da se promeni da bude neprepoznatljiva. Promena od četiri stepena je u slučaju klime ekstremni događaj - naveo je Đurđević.

PROČITAJTE: SRBIJA POKLANJA 200.000 SEOSKIH DOMAĆINSTAVA: Raspisuje se konkurs - evo ko može da se prijavi

Objašnjava da za vreme ledenog doba, promena od minus četiri stepena, kada je planeta bila hladnija, da je to značilo led u Njujorku od tri-četiri kilometra debljine. Što znači, kaže, da promena od nekoliko stepeni znači da se planeta zaista menja.

Ljudi se veoma teško adaptiraju na te promene vremena, zato je, napominje Đurđević, ideja da se zaustavimo na promenu temperature i da probamo da se prilagodimo.

Očekuje da ovo leto bude toplije od prosečnog.

Scroll to top