BalkansPress

Dobro došli!

Istoriju Srba i srpskog naroda od 1991. godine, pa nadalje možemo pratiti naporedo sa promenama koje su se dešavale na američkoj političkoj sceni, tvrdi istoričar Čedomir Antić, napominjući da to nije nikakvo posebno otkriće i da bismo došli do ovog zaključka, potrebno je samo da malo bolje razmislimo.

Ove promene možemo pratiti hronološki. Radi se o izbornim godinama u SAD 1991/92, 1995/96, 1999/2000, 2003/04, 2007/08 i 2011/12, a prelomni događaji u bivšim jugoslovenskim republikama uvek su se dešavali u američkoj izbornoj godini – precizira Antić.

 

Prvi ciklus, kako on kaže, započeo je na prelazu 1991-1992 godine kada se dogodio raspad Jugoslavije i građanski rat.

Druga krizna tačka naše istorije koja se može povezati sa politikom Amerike je 1995-1996 godina kada je potpisan Dejtonski sporazum kojim je završen rat u Bosni i Hercegovini.

Printskrin: Youtube/nestonesto2, Profimedia

Bombardovanje SRJ koje se dogodilo 1999. godine i promena režima na našoj političkoj sceni koja se desila 2000. godine takođe su u uzročno-posledičnoj vezi sa političkim prilikama Amerike.

Kao sledeći važan momenat srpske istorije je ubistvo premijera Zorana Đinđića koje je potreslo Srbiju 2003. godine.

– Period 2003-2004 godine je doneo ubistvo tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića i martovski pogrom i ova dva događaja su u očiglednoj vezi sa prilikama na američkoj političkoj sceni – tvrdi istoričar Antić za naš portal.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sledeći prelomni trenutak u novijoj srpskoj istoriji je, prema rečima Čedomira Antića, nelegalno proglašenje Kosova državom.

Period 2011-2012 godine je vreme kada se kriza sa naših prostora prebacila na Libiju i Siriju.

Analaizirajući ove ključne cikluse naše istorije i povezujući ih sa politikom Amerike, Antić ističe da ovaj raspored pokazuje ko je kriv za sve ove ratove i previranja koja su se dešavala na teritoriji jugoslovenskih zemalja.

Foto: Profimedia/AFP

– Amerika živi od ratova, a najbolje je ratovati sa onim za koga se unapred zna da je već izgubio – tvrdi Antić.

On kaže je Amerika kumovala i sukobima u Ukrajini i da bi ukrajinskog predsednika Janukoviča snašla Miloševićeva sudbina i odlazak u Hag, samo da nije uspeo da pobegne.

– Janukovič je, naime, suočen sa pobunom morao da pobegne umesto da brani ustav, zato što ga je svaki drugi ishod suočavao sa instrumentalizovanim međunarodnim sudom – objašnjava poznati srpski istoričar za Telegraf.

Foto: Tanjug / AP

On dodaje da su hrvatski, muslimanski i albanski nacionalizmi takođe odgovorni za krize kod nas i da su ovi narodi izabrali da budu instument američke politike.

(Izvor: Telegraf.rs | J. Tetiković)

 

Scroll to top