BalkansPress

Dobro došli!

Sukob između Srbije i Kosova umalo je prerastao u sukob punih razmera. Sada je situacija u zamrznutom stanju, ali nije isključena dalja eskalacija.

Poznati politikolog Jevgenij Satanovski sugerisao je kako Rusija može da pomogne Srbiji.

Pitanje priznavanja srpskih dokumenata na teritoriji samoproglašene Republike Kosovo trebalo je da se reši već nekoliko godina. Međutim, nedavno je to umalo dovelo do sukoba između kosovskih specijalnih snaga i etničkih Srba koji žive na severu nepriznate republike.

Izjava ruskog ministarstva spoljnih poslova o spremnosti da pruži pomoć Beogradu mogla bi da odigra važnu ulogu u odluci SAD da pozove Kosovo da zamrzne sukob.

PROČITAJTE: NOVI DOKUMENT EU: „Odmah obustavite sve sa Srbijom!“

 

Međutim, neki su izrazili sumnju u mogućnost pružanja pomoći Srbiji. Uostalom, vazdušni prostor Srbije je zatvoren za ruske letelice.

Politikolog Jevgenij Satanovski smatra da to neće postati nikakva ozbiljna prepreka ako se ukaže potreba. U emisiji kanala Solovjov LIVE, orijentalista je rekao da Oružane snage Ruske Federacije imaju bogato iskustvo u izvršavanju zadataka bilo koje složenosti, čak i onih koji se smatraju nemogućim.

Сатановски: Превентивне мере Москве учиниће Запад „део историје“

*Jevgenij Satanovski / Foto: Printskrin

PROČITAJTE: Britanci dobili dozvolu za traženje i iskopavanje zlata na Kosovu i Metohiji

Satanovski je kao primer naveo Siriju, priznajući da postoje poteškoće sa logistikom. Međutim, ruska vazduhoplovna baza u Hmejmimu i logistički centar ruske mornarice u Tartusu rade bez ikakvih poteškoća sa snabdevanjem.

„Ako se donese odluka da imamo logističke veze na Kosovu, a Srbija postane naše uporište na Balkanu, onda će to biti sprovedeno. Nikakva izolacija Srbije neće sprečiti Rusiju da uđe u Prištinu, pa čak i u problemu desetine puta većem“, primetio je politikolog.

Iskustvo ruske vojske omogućiće da se, doduše, i formalno, nosi sa izolacijom Srbije. Glavna stvar je pronaći novi pristup, rekao je Satanovski.

Scroll to top