BalkansPress

Dobro došli!

Stav nove ministarke zdravlja Danice Grujičić da lekari ne bi trebalo da rade i u privatnim bolnicama izazvao je pravu buru među njenim kolegama.

„Lekari ne bi trebalo istovremeno da rade u državnim i privatnim institucijama“, rekla je dr Grujičić odmah nakon stupanja na dužnost.

Ovakav stav izazvao je veliku buru među zdravstvenim radnicima, političarima, ali i narodu. I doveo je do nove podele, jer dok jedni podržavaju stav ministarke Grujičić, drugi mu se oštro protive. Dok jedni smatraju da bi to trebalo uvesti u praksu, drugi uveravaju da je to – utopija.

 

Doktori su uglavnom protiv ovakve ideje jer većina njih istovremeno radi kako u državnoj tako i u privatnoj praksi, a korist, kako kažu, nemaju samo oni, već i pacijenti. S obzirom na to da prema nekim podacima imamo 13.700 lekara specijalista, nameće se pitanje da li je ovaj broj dovoljan za ovakvu podelu.

Pre nekoliko dana novoizabrana ministarka zdravlja Danica Grujičić je sama pokrenula ovu temu rekavši da „nije popularna među kolegama jer se zalaže da ko radi u državnoj službi ne treba da radi u privatnim ordinacijama i obratno“, te da “to što oni rade je korupcija”.

*Foto: Shutterstock

„Mislim da je izvor korupcije što je dozvoljeno da lekar radi u privatnoj i u državnoj službi. Takođe, smatram da je digitalizacija zdravstva koju je predložila premijerka sjajna stvar. Tako ću, recimo, ja kao ministar na jedno dugme moći da vidim koliko je neki doktor odradio pregleda taj dan, koliko operacija, a koliko je filozofirao“, izjavila je ministarka Grujičić, a evo šta kaže Zakon:

„Dopunski rade oni lekari čija je ekspertiza tražena, pa ukoliko oni svoje znanje mogu da ponude pacijentima produženo, u dopunskom radu, mislimo da je to u najboljem interesu pacijenata. Važno je i da razumemo da je dopunski rad isti za sve profesije i pravo je svih građana, tako da nema izdvajanja lekara. Njihovo ustavno i zakonsko pravo je u pitanju. U pitanju je pravo na rad, a ne pravo na zapošljavanje“, objašnjavaju u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije.

Izvor: kurir.rs

Scroll to top