BalkansPress

Dobro došli!

Gostujući u emisiji „Non è l’Arena”, na italijanskoj televiziji LA7, Đorđa Meloni je iznela šokantne tvrdnje o eksploataciji prirodnih resursa zemalja afričkog kontinenta i to od strane Francuske.

– Ovo se zove CFA franak, valuta koju Francuska štampa za svoje nekadašnje kolonije (14 afričkih država) na koje se primenjuje senjoraž (danak gospodaru) i na osnovu kojih eksploatiše resurse ovih nacija – navela je premijerka Italije i pokazala fotografiju novca.

Postoje dve varijante ovog novca, jedna se koristi u centralnoj, a druga u zapadnoj Africi, ali obe imaju istu vrednost.

 

Tada je Meloni pokazala drugu fotografiju, koja je samo dodatno podstakla užas koji će uslediti nakon saznanja na koji je način Francuska praktično stavila „šapu” na svoje bivše kolonije i time ih dovela u neki savremeni sistem robovlasništva.

– Ovo je dete koje radi u rudniku zlata u Burkini Faso (država u Zapadnoj Africi), ova država je jedna od najsiromašnijih na svetu. Francuska štampa kolonijalni novac za Burkinu Faso, koja ima zlato, a zauzvrat traže da 50 odsto svega što Burkina Faso izveze završi u kasi Francuske riznice. Zlato zbog kog ovo dete ide u tunele kako bi ga izvuklo, završava u kasi Francuske riznice – navela je premijerka Italije.

Melonijeva je toliko ostrašćena u borbi protiv produbljivanja migrantske krize u Evropi, da jetužila čak i pisca Roberta Savijana, autora Gomore, zbog klevete i komentara u vezi sa politikom prema migrantima u Sredozemlju.

– Tako da rešenje nije da se Afrikanci dovedu u Evropu, suština je da se Afrika oslobodi pojedinih evropskih zemalja koje je eksploatišu i da se dozvoli ovim ljudima da žive od toga što imaju – zaključila je premijerka i naglasila svoju poentu.

Scroll to top