BalkansPress

Dobro došli!

Riuska vojska na tri najvažnija i najaktivnija dela fronta – na svatovskom, soledarskom i bahmutskom (artojomvskom) ne napreduje spektakularnom, ali naprosto melje ukrajinsku armiju.

Ukri samo u borbama za Bahmut i dalje dnevno gube do jednog bataljona (ubijeni i teško ranjeni).

Rusi postepeno prave `pootkovice` (sa istoka, severa i juga) oko Soledara i Bahmuta. A u oba ta značajna grada potiskuju protivnika prema njihovoj zapadnoj periferiji.

Ukrajinci svojima u pomoć šalje rezervne trupe iz Slavjanska, Kramatorska, Konstantinovke, Družkovke i Časovog Jara.

 

Te ukrajinske jedinice, međutim, imaju gubitke i pre nego što stignu do fronta. Rusi ih avionima, dronovima i dalekometnim raketama tuku i na mestima okupljanja i na putu do Soledara i Bahmuta.

Stvari po kijevsku huntu stoje tako da je Vesli Klark, bivši glavnokomandujući savezničkih snaga NATO-a u Evropi, izjavio da će Ukrajina „iskrvariti“:

„Pristup Sjedinjenih Država je takav da će Ukrajin zaista iskrvariti. Ukrajinci trpe ozbiljne gubitke. Ostaju i bez kritične infrastrukture i finansijske osnovice države. Gube energetski i industrijski potencijal. Mi doprinosimo tome“.

NATO Review - The consequences of Russia's invasion of Ukraine for  international security – NATO and beyond

Svoje „mi doprinosimo tome“ formulisao je ovako:

„Interesi Vašingtona i Kijeva se ne poklapaju jer Ukrajina želi da vrati svoje teritorije, a SAD – da izbegnu sukob Rusije i NATO. Mi u Sjedinjenim Državama želimo da stabilizujemo situaciju, da minimiziramo rizik od sukoba između NATO i Rusije, da pomognemo Kijevu da zadrži što je moguće više teritorije Ukrajine, ali bez otpočinjanja Trećeg svetskog rata. Mi takođe želimo da se fokusiramo na obuzdavanje Kine“.

 

Klark je priznao da ruska vojska menja situaciju na bojnom polju i značajno povećava svoj potencijal, što će uticati na prirodu sukoba.

Bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor, ima za Kijev još lošije prognoze.

 

On je uveren da isporuka Kijevu PVO-sistema Patriot neće sprečiti neizbežni poraz ukrajinske armije. Da će jedino pomoći SAD da se opravdavaju pred Ukrajincima:

„Počinjem da mislim da su isporuke sistema Patriot gest opraštanja SAD od Ukrajine. Na proleće će američki i evropski političari moći da govore: „Uradili smo sve što smo mogli, poslali smo im sve što smo imali, ali nismo uspeli“

Mekgregor američku politiku prema Ukrajini naziva „bezumljem koje nikada nije imalo šanse za uspeh“.

Scroll to top