BalkansPress

Dobro došli!

U Francuskoj izgleda počinju da duvaju novi vetrovi. Po prvi put u poslednjih trideset godina, Srbija je dobila podršku, a vlast u Prištini velike kritike. I to od nikog drugog već od francuskog predsednika Emanuela Makrona. Ali nije samo francuski predsednik bio direktan u osudi Prištine povodom trenutne situacije na Kosovu i Metohiji već su se i francuski mediji pozabavili ovom temom, reklo bi se na jedan veoma korektan način gde se po prvi put Francuzima predstavlja prava istina o vekovnim događajima na Kosovu i Metohiji.

Situacija na severu Kosova i Metohije je jedna od glavnih vesti poslednjih dana u Francuskoj. Za divno čudo, francuski mediji ne govore o Srbima kao remetilačkom faktoru, možda po prvi put u poslednjih trideset godina već kao žrtvama vlasti u Prištini. Veliki broj korisnika društvenih mreža, Francuza, daje bezrezervnu podršku Srbima sa Kosova usled poslednjih događaja. U televizijskim emisijama, na najgledanijim kanalima, se smenjuju stručnjaci za geopolitiku koji pokušavaju Francuzima da objasne istinu.

 

Veliku pažnju javnosti je izazvalo gostovanje francuskog politikologa Guillaume Bigot-a u sinoćnoj supergledanoj emisiji „Face à l’info“ čuvene voditeljke Christine Kelly na jednom od dva najgledanija francuska informativna kanala Cnews. Gospodin Bigot je govorio o situaciji na Kosovu i Metohiji i na maestralan način objasnio pravu istinu vrativši se u istoriju:

„Situacija je veoma komplikovana na Balkanu i pokušaćemo da objasnimo sve za ovih desetak minuta ali okvirno možemo reći da ima jedna strana koja će nas podsetiti na nas. Na Kosovu, evropski moto ‘živeti zajedno’, ova evropska ludost i greška koja želi da razni narodi žive zajedno, pokazuje se da ne funkcioniše“

Guillaume Bigot je zatim nastavio: „Kosovo je veoma mala zemlja na Balkanu, 1.8 miliona stanovnika sa ogromnom većinom Albanaca koji nisu Sloveni. Nisu ni Turci i oni su muslimani. I to su isti Albanci koje pronalazimo u Albaniji. Na Kosovu ima 5% Srba, ako ima neka karta možemo da vidimo“.

„Kosovo je na severu Albanije i na jugu Srbije. U ovoj maloj, kasno nastaloj zemlji, priznatoj 2008. godine, živi srpska manjina koju vidimo (na karti – napomena urednika) u tamnijoj boji. Srpska manjina broji 5% Srba na Kosovu i smatraju da su zgaženi od strane Albanaca i nalaze se na granici sa Srbijom“, nastavio je svoje izlaganje francuski politikolog.

„U aprilu su organizovani lokalni izbori i ugnjetavani Srbi odbijaju da učestvuju u njima. Izbori su se ipak održali i predsednici opština, Albanci, izabrani su sa 3,5% izašlih građana. Nije potrebno reći da nisu nešto popularni. Vlast na Kosovu je poslala blindirana vozila policije kako bi postavila predsednike opština. A onda su se Srbi okupili i razvili zastavu dugu 250 metara pokazujući koliko je njihov nacionalizam jak“, dodao je.

Guillaume Bigot je onda napomenuo da su onda došli vojnici Nato-a kako bi osigurali red i mir i da ko zna, možda će jednog dana u Francuskoj isto tako Nato vojnici osiguravati glasanje na lokalnim izborima: „Šta oni (Nato – napomena urednika) rade na Kosovu, možemo razumeti ako se vratimo i razmotrimo rat u Jugoslaviji. 1992. godine Jugoslavija se raspada. Jugoslavije je zemlja koja je napravljena od strane Srba, uključujući južnoslovenske narode.“

 

„Jugoslavija se raspada i nastaće države. Hrvati, Slovenci koji su katolici na severu, Bošnjaci koji su muslimani a ostali su Srbi. I Srbi onda kažu, ponovo ćemo postati Srbija, kao nekada stara kraljevina Srbija. U toj Srbiji ima jedna oblast koja se zove Kosovo. I kažu vi ste rasparčali Jugoslaviju ali nećete imati Kosovo.

Zašto ne Kosovo? Kosovo je uvek bio deo Srbije i ništa drugo u istoriji. Ali ne bilo koja oblast Srbije, već kolevka srpske nacije. Tu je Srbija rođena. Rođena je 1389. godine u ratu protiv Osmanlija koji su pokušali da osvoje taj deo Balkana. I to je istorijska kolevka Srba. I naročito od 15. veka kontinuirani imigracioni talas se dešava od strane Albanaca koji postepeno popunjavaju istorijsku srpsku oblast i kolevku Srbije. Teritorija Kosova se popunjava postepeno Albancima. 

Zbog tih razloga Srbi, nisu nikako želeli da se odreknu Kosova. Ali Nato kaže 1999.godine ‘ali sada ima 90% Albanaca, dakle treba to prihvatiti’. Nato kaže da u ime ‘ljudskih prava’ bombardovaćemo vas i na silu ćemo vam ga uzeti od Srbije i učiniti da ‘Kosovari“ od sada budu svoj na svome. Od 1999. godine do 2000. godine prvi put u Evropi od Drugog svetskog rata…Ukrajina to je pogrešno…prvi put da SAD bombarduju jedan evropski glavni grad posle 1945. godine, to je bombardovanje glavnog grada Srbije, Beograda.

 

Bilo je 500 žrtava ukupno, mostovi su bili srušeni, električne centrale su bile srušene i tako dalje. Dakle, Srbi su na kraju popustili i morali su da se povuku sa Kosova. Nisu priznali Kosovo ali država Srbija je povukla svoje trupe sa Kosova. I sada imamo jednu oblast, bivšu oblast Srbije koja je defakto autonomna“, rekao je ovaj sjajni politikolog na šta mu je voditeljka emisije postavila pitanje.

Voditeljku je interesovala informacija da je stanje na Kosovu danas, zahvaljujući imigraciji Albanaca kroz vekove unazad, pokušavajući da nađe vezu sa trenutnim stanjem u Francuskoj. Guillaume Bigot je nastavio svoje izlaganje objašnjenjem da zbog celokupne situacija i dalje na Kosovu postoje vojnici Nato-a i da su tamo ostali posle bombardovanja Srbije.

 

Voditeljka je zatim pokušala da uporedi situaciju u Ukrajini i na Kosovu govoreći da često Rusi upoređuju ova dva slučaja kod Zapadnjaka. Francuski politikolog je na to odgovorio: „Rusi govore stalno o tome. Rusi i Srbi su braća. Zašto su ovi narodi braća? Zato što su Sloveni i pravoslavci. Rusi i Srbi gledaju Ukrajinu i Kosovo kao nacionalnu kolevku. Rusi imaju isti pogled na Kijev kao što imaju Srbi za Kosovo. I jedni i drugi optužuju duple aršine međunarodnog prava. Kažu u globalu da Evropljani i Amerikanci poštuju međunarodno pravo samo kada je to u njihovom interesu. Treba biti jasno da su Rusi pogazili suverenitet Ukrajine pošto su je napali ali je i Zapad učinio isto na Kosovu napavši Srbiju 1999. i 2000. godine.

Guillaume Bigot je objasnio da prvo „Nato tada nije imao mandat Ujedinjenih nacija da bombarduje Srbiju. Drugo, to je bio direktan udarac na integritet Srbije, i hiruški rečeno, učinjena je amputacija Srbije. Brutalno je isečeno, vojno, Kosovo od Srbije. To znači da smo ponovo promenili granice na silu.“

 

A onda je francuski politikolog objasnio da je Nato tada kao razlog naveo da je u toku genocid nad albanskim narodom. Genocid srpske vojske i policije koji u stvari nije postojao kako je rekao. Naglasio je da je bilo zločina ali ne i genocida od strane Srba. 

„Ali ironija istorija je sledeća. Bilo je zločina protiv čovečnosti i trenutno mu se u tribunalu u Hagu sudi ali to nećete nikada čuti jer ne interesuje ni Evropu ni SAD. A on se zove Hašim Tači i on je bio vođa organizacije koja je vršila torture, vadila organe, vrišio torture prema deci, to je bilo užasno. 11. novembra 2018. Hašim Tači bio je na slici pored Emanuela Makrona na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice od kraja Velikog rata. I ova stvar je veoma sveža. Ne da nije bilo genocida već su navodne žrtve genocida bili u stvari oni koji su počinili genocid. I ta priča je bila veoma tužna priča“, u jednom dahu je objasnio Guillaume Bigot.

A onda je naglasio da zemlje koje su priznale Kosovo, sada osuđuju i optužuju Rusiju: „Ima veliki broj zemalja, u crvenom, koje ne priznaju Kosovo“.

 

Voditeljka je postavila pitanje da li je albanska imigracija otkinula Kosovo od Srbije na šta je francuski politikolog objasnio da i jeste i nije. Objasnio je da je uticaj naseljavanja Albanaca sigurno razlog i da se može reći da je to invazija. Rekao je da su Srbi vezani za Kosovo i uporedio kao na primer Francuzi za Saint Denis gde se nalaze grobovi francuskih kraljeva a gde je većina stanovnika vanevropskog porekla.

„U početku su Albanci 1% u 15. veku. 1487. godine je bio prvi popis i Albanci su samo 1%. 2023. godine su 95% od ukupne populacije. To ide progresivno. U 19. veku su već 35%.“, rekao je Guillaume Bigot i napomenuo da ne može ipak da se Francuska uporedi jer je Kosovo otkinuto od Srbije silom dok na primer Nato neće bombardovati Francusku ako na primer ona pokušava da spreči otcepljenje Marseja.

Scroll to top