BalkansPress

Dobro došli!

Odrasli često prenaglašavaju zlu stranu života, pričajući o strašnim događajima i crnoj hronici, te neprestano očekujući nešto loše.

Ovakav pristup ubija hrabrost i podstiče kukavičluk, čime se gubi važan kontakt sa spontanošću i radosti koja proizlazi iz detinjeg pogleda na svet. Da, odrastanje je neizbežno, ali važno je zadržati dete u sebi. Ne smemo zaboraviti igru, nevinost i čaroliju koja dolazi s pogledom na svet kroz dečje oči.

Čak i kada suočeni s problemima, trebamo se setiti brzo odljutiti kao što to radi dete. Važno je oprostiti brzo, poput dečje dobrote, kad nas nešto naljuti. Ne smemo potisnuti dete u sebi i ne trebamo ugnjetavati detinjstvo kod sebe i drugih, jer život često ne ide onako kako smo planirali. 

 

Nije detetova krivica što se stvari ne odvijaju kako smo mi zamislili. Možda niste razmišljali o tome kako su deca rezervoari radosti, ljubavi i svetosti. Ali, kako onda nastaju odrasli ljudi puni mrzovolje i tuge? To se događa kada ih zarazimo vlastitim pesimizmom. Ako želite očuvati dete u sebi, negujte u njemu ljubav i radost. Dajte detetu radost života, a ne tugu odraslih. 

Odrasli često govore o zlu i crnoj hronici, stvarajući atmosferu straha i očekivanja lošeg. Ovo može ubiti hrabrost, izazvati kukavičluk i u detetu stvoriti osećaj krivice zbog nemogućnosti ispunjenja roditeljskih kriterijuma. Rezultat toga može biti tuga i, ako se zadrži, čak i bes. Na kraju, dobijemo tužnu i mrzovoljnu osobu koja vidi sve crno. 

S druge strane, ako dete nije izloženo negativnim rečima i crnim pričama, i ako mu se posveti pažnja, imaće veću šansu za sreću. Dete koje ima priliku igrati se, komunicirati s drugom decom, preuzeti odgovornost i osetiti ponos za svoje postignuće, razvijaće se sretnije. 

Tako će se ta radost prenositi i na starije generacije, čineći ih mlađim u srcu. Ljubav je jedina koja, kada se deli, ne smanjuje se, već se uvećava. Zato, ostanimo deca što duže. Učimo od njih, čuvajmo svoje detinjstvo, i ako smo ga možda izgubili, darujmo ga drugima. Darivanje ljubavi koju smo želeli, a nismo je imali, predstavlja najveći dar. Samo taj dar dajte deci umesto ispunjavanja vlastitih i tuđih hirova, te ćete biti dobri roditelji s dobrim potomcima.

Scroll to top