BalkansPress

Dobro došli!

Predlog vođa Baltika i Poljske pred samit NATO-a da se antibalistički sistem NATO-a usmeri ka Rusiji je nerealan jer ovaj sistem ne može da se poredi sa ruskim snagama i nije dizajniran za takvu namenu.

Rik Lener, direktor javnih poslova Agencije za odbranu od projektila (MDA) je izjavio da antibalistički sistem nije dorastao zastrašujućim snagama koje Rusija poseduje.

On je na pitanje da li su predlozi Poljske i Baltika tehnički izvodljvi rekao da nisu.

„Sa tehničkog stanovišta, ne. Naš sistem je usmeren ka Bliskom istoku i mogli bismo da presretnemo možda 48 projektila između Poljske i Rumunije. Rusija poseduje na stotine i stotine projektila kratkog, srednjeg i dalekog dometa, tako da im naš sistem nije pretnja“, izjavio je Lener.

Nemačke novine Špigel su 26. avgusta izjavile da vođe Poljske, Letonije, Litvanije i Estonije predlažu fokusiranje NATO BMD sistema direktno ka Rusiji pred samit NATO-a u Velsu. Predlog je kritikovan jer bi takav potez poljuljao uveravanja SAD da je sistem isključivo namenjen za odbranu od država Bliskog istoka.

„Zaista ne verujem da je sistem dizajniran za odbranu protiv Rusije, iako su njegove mogućnosti veoma velike“, rekao je zamenik direktora MDA, tvrdeći da bi ruske mogućnosti nadmašile ograničen broj senzora sistema.

„Verujemo da je MDA sistem, koji se premešta u Rumuniju i Poljsku, dizajniran da zadovolji zahteve koje su postavili predsednik i Kongres“, dodao je on.

Članice NATO-a treba da se sastanu ove nedelje u Velsu kako bi razgovarale o odgovoru saveza na dejstvo Rusije, koja je optužena da se meša u ukrajinske poslove.

NATO pojačava svoje vojno prisustvo na istoku Evrope, prateći porast krize u Ukrajini. Blok je recimo poslao dodatne ratne brodove u Crno more i pojačao patroliranje vazduhoplovnih snaga iznad baltičkih država.

Rusija kritikuje postupke NATO-a, navodeći da vode ka još većoj nestabilnosti u regionu.

(balkanspress.com)

 

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

 

 

 

Scroll to top