BalkansPress

Dobro došli!

Prema pisanju “Tanjuga”, Komitet za zaštitu okoline Evropskog parlamenta izglasao je danas predlog zakona kojim se dozvoljva državama članicama da zabrane gajenje genetski modifikovanih organizama (GMO) na svojoj teritoriji.

Komitet je prihvatio niz izmena u odnosu na prvobitni nacrt Evropskog saveta, koji je prema mišljenju poslanika davao previše slobode multinacionalnim kompanijama koje proizvode genetski modifikovanu hranu. Novi zakon će stupiti na snagu nakon što bude izglasan na plenarnoj sednici EP, piše “Tanjug”.

Sa druge strane, Srbija aktivno radi na odobravanju uzgoja GMO hrane.

Šefica predovaračkog tima sa Evropskom unijom, Tatjana Miščević, izjavila je krajem oktobra da Srbija planira u narednih godinu dana da ispuni sve uslove za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), uključujući usvajanje zakona o genetski modifikovanim organizmima, prenosi “Blic”.

 

 

 

- To podrazumeva i razjašnjavanje da je Srbija u ovom trenutku veoma osetljiva na GMO. Ne znamo šta jedemo jer nema dobrih mehanizama kontrole. Zakonom usklađenim sa EU ćemo biti mnogo bolje zaštićeni, izjavila je Miščevićeva.

Ona je dodala da je zakon pripremljen i usklađen sa EU i da treba da se nađe u proceduri.

Prema pisanju “Blica”, u EU su uzgoj i prodaja GMO dozvoljeni, ali nakon stroge kontrole i uz jasno obeležavanje, pri čemu zemlje mogu pozivajući se na bezbednosnu klauzulu da zabrane uzgoj nekih kultura, usled čega se gaji samo jedna kultura kukuruza u malom broju zemalja.

Dakle, EU aktivno radi na apsolutnoj zabrani gajenja GMO, dok Srbija, u skladu sa evropskim standardima, aktivno radi na legalizaciji gajenja GMO.

Ko je ovde lud?

 

(Izvor: telepromter.rs)

FacebookTwitterLinkedin

Pin It

 

 

 

Scroll to top