BalkansPress

Dobro došli!

Bivši ruski ambasador Aleksandar Čepurin zatražio je od NATO pakta da Srbiji isplati milionsku odštetu za zločinačku agresiju 1999. godine, umesto što je stalno ucenjuje i postavlja joj razne ultimatume!

Učestvujući na okruglom stolu Centra za razvoj međunarodne saradnje pod nazivom "Srbija, NATO, Rusija - šta je srpski interes", Čepurin je poručio da Rusija nikada nije bila protiv pristupanja Srbije u članstvo u EU.

Međutim, dodao je Čepurin, Moskva se oštro protivi pretnjama koje stižu od NATO pakta i Evropske unije. 

 

Dupli aršini

Ruski ambasador naglasio je da NATO mora Srbiji da isplati štetu nastalu bombardovanjem od pre 24 godine, koju neki stručnjaci procenjuju na čak 100 milijardi dolara!

- NATO je naneo nenadoknadivu štetu Srbiji! Zapadna vojna alijansa bi tu štetu trebalo da nadoknadi, a ne da ucenjuje Srbiju! Poštujemo izbalansiranu i miroljubivu politiku Beograda u regionu i zalažemo se za striktno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. S druge strane, protiv smo dvostrukih aršina i ucena - podvukao je Čepurin.

Komentarišući ovu Čepurinovu izjavu, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da Zapad nema ama baš nikakvu nameru da se izvini i plati odštetu za svoje zločine.

- Amerikanci smatraju da smo mi Srbi zaslužili agresiju. Za njih je napad najbolja odbrana. Ako bi zastali sa udarima na Srbiju, stvar bi se okrenula protiv njih i morali bi da objašnjavaju zašto su nas bombardovali. Vrhunac drskosti, međutim, jeste činjenica da nastavljaju sa oholim ponašanjem i pretnjama! Uostalom, Amerikanci se nikada nisu izvinili ni za Vijetnam, gde su pobili milione ljudi - naglašava Jovanović.

 

Dolgov: Suditi SAD zbog ratnih zločina! - Konstantin Dolgov, komesar za ljudska prava Ministarstva spoljnih poslova Rusije, poručio je američkom državnom sekretaru Džonu Keriju da bi Amerika trebalo da odgovara za ratne zločine:
- Keri licemerno optužuje Moskvu za zločine u Siriji. A šta je sa zločinima u zemljama u kojima su SAD i njihovi saveznici imali višegodišnje učešće? Ko će odgovarati za stotine hiljada ubijenih civila u Jugoslaviji, Avganistanu, Iraku, Libiji i Siriji?!

Simbolički čin

Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, takođe kaže da nema šanse da SAD i NATO plate za štetu koju smo pretrpeli tokom bombardovanja.

- Odrekli smo se mnogo toga kako bismo napravili dobre odnose sa Zapadom i NATO. Ali, to očigledno nije dovoljno. NATO pakt je klasičan ucenjivač. Traženje odštete moglo bi biti više simbolički čin jer su male šanse da ćemo dobiti novac - zaključuje Deđanski.

Scroll to top