BalkansPress

Dobro došli!

Ljudi širom sveta bez daha su gledali seriju Černobilj. Serija, koja je osvojila tri Emija, podsetila nas je sve na horor nuklearne katastrofe koja se dogodila 1986. godine u Ukrajini, a prava Ljudmila iz serije sada je odlučila da ispriča svoju priču.

PROČITAJTE: Finska profesorka uznemirila svet! NAD SRBIMA JE IZVRŠEN GENOCID! Njihova strana mora da se čuje

Ljudmila Ignateko, supruga vatrogasca Vasilija koji je preminuo od posledica radijacije nakon gašenja požara u elektrani, kaže da nikada nije dala dozvolu HBO da ispriča njenu priču. Ona se prisetila poslednjih trenutaka provedenih sa svojim suprugom, ali i kako su je zvali iz Moskve da joj ponude novac nakon snimanja serije samo zbog toga što je živa.

 

- Kada sam saznala da se snima serija o meni, osećala sam se loše i uznemireno - ispričala je Ljudmila i dodala da je morala da se skriva od novinara.

- Proganjali su me. Dolazili na vrata. Bilo je i onih koji su gurali nogu tako da ne mogu da ih zatvorim, gurajući opremu da me snime - kaže Ljudmila.

*Foto: Profimedia

Poslednji romantični trenutak sa suprugom

U trenutku nesreće 26. aprila 1986. godine, Ljudmila i Vasilij bili su u srećnom braku i čekali su dete. Njihov, kao i život desetina hiljada ljudi, promenio se u roku od nekoliko sati. Pet dana kasnije, Ljudmila je sedela kraj bolničkog kreveta svog supruga koji se bukvalno raspadao od radijacije.

Ipak, i u tim trenucima se trudio da joj pokaže koliko je voli.

- Kada sam ga posetila, izvukao je ispod jastuka tri karanfila. To je bilo poslednje cveće koje mi je poklonio. Do kraja života ću se sećati kako smo u bolnici zajedno stajali pored prozora. Nismo ni slutili da će nam to biti poslednji romantičan trenutak - kaže Ljudmila sa suzama u očima.

*Foto: Profimedia

Optužili je da je svesno ubila dete

Nakon emitovanja serije, Ljudmila je morala da se suoči sa duhovima prošlosti. Bilo je onih koji su je optuživali da je svesno ubila svoje dete.

- Neki su mi govorili da sam ubila svoje dete jer sam u bolnici sedela pored svog muža. Ali recite mi, kako sam ga mogla tada da ga napustim? Mislila sam da je beba sigurna. Tada nismo znali ništa o radijaciji - priseća se Ljudmila.

Podsetimo, njena beba preminula je četiri sata po rođenju.

 

Serija puna neistina

Ljudmila kaže i da su u seriji prikazane scene koje nisu istinite i da joj je bilo veoma teško da gleda seriju.

- Prikazali su kako stojim i držim cipele mog supruga na sahrani. Da, istina je da su ga pokopali bez cipela na nogama, ali cipele su bile kraj njega - kaže Ljudmila.

Ona dodaje i da je bilo nekih scena koje su zaista razrađene do detalja.

- Da, istina je da su svi bili onako lagano obučeni. Čak sam i stvarno imala onakav sivi pleteni džemper - priča Ljudmila.

*Foto: Profimedia

Nikad nije dala dozvolu

Prava Ljudmila Ignatenko tvrdi i da HBO-u nikad nije dala dozvolu da ispričaju njenu životnu priču. Tvrdi i da se sa njom nikad nisu sastali.

- Zvao me je neko iz Moskve i rekao mi da su snimali seriju u Letoniji i Kijevu i da su pokušali da me dobiju, ali da nisu uspeli. Ponudili su mi 3.000 dolara. Serija je tada već bila snimljena. Upitala sam ih: "Zašto biste mi to platili?" Rekli su: "Zato što postojite." Rekla sam im da niko ne plaća za takve stvari i spustila im slušalicu - rekla je Ljudmila.

Ona kaže i da je mislila da je reč o prevari.

- Uznemirilo me je i to što poziv dolazi iz Moskve, a mi imamo napete odnose s Rusijom - rekla je Ignatenko.

HBO ima drugačiju priču

Kompanije HBO i Sky saopštile su da su tokom snimanja serije često sarađivale s Ljudmilom i da ona ni u jednom trenutku nije rekla kako ne želi da se u seriji ispriča priča o njoj ili njenom suprugu.

(BalkansPress / Izvor: Srbijadanas.com)

Scroll to top