BalkansPress

Dobro došli!

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je ruskim vojnicima da ne izvrše juriš na čeličanu Azovstal u opkoljenom ukrajinskom gradu Marijupolju, ali da je blokiraju tako da ni "muva" ne može da pobegne. Ogromna fabrika koja se proteže na 10 kvadratnih kilometara postala je poslednji bastion ukrajinskog otpora u Marijupolju.

Ali, ko su borci koji su ostali u njoj?

U Azovstalu se skriva 36. mornarička brigada.

U sredu je njen komandant, major Serhij Voljna rekao je da se njegovi vojnici neće predati, ali je zamolio na međunarodnu pomoć za 500 ranjenih vojnika i stotine žena i dece, za koje je rekao da se kriju sa njima u čeličani.

Britanci Ejden Ejslin i Šon Piner, koji su branili Marijupolj i koje su prošle sedmice uhvatile ruske snage, po rečima Kremlja, bili su pripadnici ove brigade.

PROČITAJTE: 5 ruskih oružja koji uznemiruju NATO vojsku

 

Druga jedinica u čeličani je Azovska brigada, koja je ime dobila po Azovskom moru koje povezuje Marijupolj sa ostatkom Crnog mora.

Azov je paravojska povezana sa krajnje desničarskim nacionalistima, koji su u međuvremenu inkorporirani u Ukrajinsku nacionalnu gardu. Procenjuje se da ih ima 900, piše BBC.

Marinci su se udružili sa Azovskom brigadom prošle sedmice.

Nije poznato koliko je ukrajinskih vojnika ostalo u čeličani, dok je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da ih je bilo više od 2.000.

Jutros je Azov postavio na Telegram da je poslednjih dana uništio tri tenka, dva borbena pešadijska vozila i oklopni transporter, "uprkos ekstremno teškoj situaciji".

*Foto: Profimedia/Ilustracija

HRVATI OPKOLJENI U AZOVSTALJU: "Neće dobro proći, kadirovci su nabrušeni na njih"

Među stotinama ukrajinskih boraca i pripadnika bataljona "Azov" koji su našli utočište u kompleksu čeličane "Azovstalj" u Mariupolju nalaze se najmanje četvorica Hrvata - jedan Dalmatinac i tri Slavonca.

Oni su pripadnici "Azova", a kako hrvatski mediji prenose reči njihovog prijatelja koji je sa njima poslednji put kontaktirao pre tri dana, "došlo je do blokade svih vesti, nije dobro..."

- Naš Toni iz Dalmacije javio mi se pre tri dana, on je zapovednik desetine u Azovu. Napisao mi je da su on i još trojica naših u tunelima Azovstalja i da su ostali na minimalnoj municiji... - rekao je sagovornik hrvatskih medija.

- Toni i ovi Slavonci su u Mariupolju, bojim se da neće dobro proći jer su kadirovci nabrušeni na njih, kao i ovi iz GRU-a - tvrdi prijatelj opkoljenih militanata.

 

Podsećamo, ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu je juče izvestio ruskog predsednika Vladimira Putina da je ruska vojska oslobodila Mariupolj, ali da se 2.000 militanata i dalje nalazi na teritoriji fabrike Azovstalj.

- Situacija u gradu je mirna, omogućava nam da počnemo da uspostavljamo red, vraćamo stanovništvo i uspostavljamo miran život. Što se tiče onih koji su pobegli u fabriku Azovstalj i koji su tamo temeljno blokirani, potrebno nam je oko tri-četiri dana da ovo završimo i ovaj posao - rekao je Šojgu.

Putin je rekao da je juriš na industrijsku zonu nepotreban, i izdao je naređenje da se otkaže.

- Smatram predloženo zauzimanje industrijske zone nepotrebnim. Naređujem da se otkaže - rekao je Putin Šojguu.

*Foto: Profimedia

PROČITAJTE: Putin se obratio ruskim vojnicima i sve IZNENADIO: Evo kako je postupio prema brigadi optuženoj za MASAKR

Osim 2.000 boraca koji su u "Azovstalju", ministar odbrane Rusije je dodao i da je prilikom oslobođenja grada likvidirano više od 4.000 ukrajinskih boraca, dok se predalo 1.478.

Šojgu je naglasio da je tokom osam godina u Mariupolj dovezen veliki broj naoružanja, vojne opreme i teških oklopnih vozila, i da je grad "zapravo postao moćno utvrđenje i prestonica bataljona Azov".

Scroll to top