BalkansPress

Dobro došli!

Ruska vojska je jedna od najboljih na svetu, a na raspolaganju ima nekoliko borbenih sistema koji zastrašuju američku vojsku. Ovu informaciju je podelio bivši oficir američke vojske Brent Istvud.

Ruska Federacija posvećuje veliku pažnju razvoju svojih oružanih snaga, koje se zasluženo svrstavaju u red najboljih armija sveta.

Ovakvi rezultati postignuti su, između ostalog, zahvaljujući razvoju i usvajanju naprednih borbenih sistema.

Prema rečima Brenta Istvuda, ruska strana stalno unapređuje svoje veštine u stvaranju novog naoružanja, a neki od njenih primeraka užasavaju američku vojsku.

Ekspert je izdvojio pet vrsta ruskog naoružanja koje „izluđuje Pentagon i njegove NATO partnere“. Ovo prenosi publikacija 19FortyFive.

 

Na prvo mesto, američki oficir je postavio rusko podvodno vozilo bez posade sa nuklearnim pogonom Posejdon. Razvoj ovog oružja je u punom jeku, a to je ogromno nuklearno torpedo sa praktično neograničenim dometom. Borbeni sistem plaši Pentagon jer bi mogao da gađa američke obalne gradove.

Sledi protivvazdušni kompleks S-400 Trijumf, koji impresionira svojom svestranošću i efikasnošću. Ne samo da može da uništi avione sa posadom i neke neprijateljske bespilotne letelice, već se može koristiti i za presretanje krstarećih i balističkih projektila.

S-400 je veoma tražen sistem u svetu, obezbeđuje protivvazdušnu odbranu u Turskoj, Siriji, Kini i Indiji.

Na trećem mestu Brent Istvud je odredio PVO sistem Pancir-S1.

„Ovo je mobilni raketni bacač („Pancir-S1“) sa protivavionskim topom. Ima 12 protivavionskih vođenih projektila i dva topa kalibra 30 mm.

Osim aviona, Pancir može da uništava nadolazeće balističke i krstareće rakete, kao i precizno navođenu municiju“, naveo je ekspert.

 

Rusija je poznata po jurišnim helikopterima, a jedan od najuspešnijih modela je Mi-28N Noćni lovac. Postao je svojevrsni odgovor na američki AH-64 Apač, mašine imaju mnogo zajedničkog.

Ruski helikopter je opremljen senzorima koji mu omogućavaju rad noću, a Mi-28N je opremljen savremenim radarom sa pogledom od 360 stepeni. Noćni lovac je takođe naoružan do zuba, sa topom od 30 mm, protivtenkovskim projektilima i raketama u svom naoružanju.

Brent Istvud  zatvara listu sa interkontinentalnom balističkom raketom „Jars”. Mogu se postaviti i na mobilnu platformu i u rudnik. Domet borbenog sistema prelazi 10 hiljada km, svaka raketa ima nekoliko bojevih glava kapaciteta od 150 do 250 kilotona.

Mobilnu verziju Jars-a izuzetno je teško otkriti, a njena priprema za lansiranje traje samo sedam minuta.

Pored toga, kompleks, prema Istvudu, može biti opremljen hipersoničnim vođenim jedinicama iz projekta Vanguard, koje imaju izuzetno veliku brzinu i manevarsku sposobnost.

Scroll to top