BalkansPress

Dobro došli!

Američki profesor Noam Čomski 2015. uporedio je teroristički napad na francuski satirični nedeljnik "Šarli ebdo" s bombardovanjem RTS 23. aprila 1999. godine, primetivši da napad NATO na srpsku televiziju nije izazvao masovne proteste u svetu niti zgražanje javnosti.

Čuveni svetski antiglobalista je, u komentaru za televiziju Si-En-En, podsetio kako je dopisnik "Njujork tajmsa" Stiven Erlanger opisao poprište napada u Parizu: "Neverovatno je podsećalo na ono s polomljenim staklom, porušenim zidovima, slomljenim nameštajem, izgorelom farbom, uz emocionalno razaranje".

PROČITAJTE: BRISEL KLEKNUO PRED MOSKVOM: Evropska komisija dozvolila plaćanje gasa u rubljama!

 

Ta rečenica, navodi Čomski, nije iz januara 2015. već iz Erlangerovog izveštaja o bombardovanju RTS 24. aprila 1999. godine, u kojem je ubijeno 16 novinara i koji je privukao daleko manje pažnje. 

"NATO i američki zvaničnici branili su taj napad kao napor da se podrije režim predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića", preneo je Erlanger.

Danas 21 godina od bombardovanja RTS-a | Katera

Portparol Pentagona Kenet Bejkon rekao je u Vašingtonu, kako navodi Čomski, da je "srpska televizija deo Miloševićeve ubilačke mašinerije isto kao i vojska", što ju je, prema tom tumačenju, činilo legitimnom metom napada.

Čomski napominje da povodom vazdušnog udara na RTS nije bilo protesta niti izraza zgražavanja, nije bilo parola "Mi smo RTS" niti istrage o korenima napada u hrišćanskoj kulturi i istoriji.

"Naprotiv, napad na novinare je pozdravljen. Istaknuti američki diplomata Ričard Holbruk, tadašnji izaslanik za Jugoslaviju, opisao je napad na RTS kao 'izuzetno značajan i pozitivan razvoj', sa čim su se i drugi složili", piše Čomski.

 

Profesor Masačusetskog instituta za tehnologiju navodi da je zbog tog napada NATO kažnjena samo jedna osoba - Dragoljub Milanović, tadašnji direktor televizije, koji je osuđen na 10 godina zatvora zbog toga što nije evakuisao zgradu, a da je Haški tribunal zaključio da napad nije bio zločin, uprkos civilnim žrtvama.

"Njihovi zločini protiv nas", zaključuje Čomski, nisu isto što i "naši zločini protiv njih, pošto potonji nisu zločini već plemenita odbrana najviših vrednosti, ponekad s nenamernim propustima".

Podsetimo, danas se navršava 23 godina od brutalnog ubistva 16 radnika u NATO bombardovanju zgrade Radio-televizije Srbije.

Dvadeset godina od bombardovanja RTS-a - Društvo - Dnevni list Danas

*Spomenik poginulim radnicima RTS / Foto: Beoinfo

PROČITAJTE: MEDLIN OLBRAJT JOŠ NIJE SAHRANJENA: Na ukop bivše državne sekretarke SAD stiže i predstavnica lažne države Kosovo

Zgrada RTS-a pogođena je u ranim jutarnjim satima, u 2.06, a tom prilikom nastradalo je dežurno osoblje.

Udruženje novinara Srbije je povodom stradanja radnika pružilo podršku dosadašnjem radu Komisije za istraživanje ubistava novinara i očekuje da će ona imati ključnu ulogu u rasvetljavanju svih okolnosti ubistva 16 medijskih radnika. UNS se pridružuje inicijativi Komisije da pozove Komitet za zaštitu novinara iz Njujorka da promeni odluku i na svoju listu ubijenih novinara i medijskih radnika uvrsti i 16 radnika RTS.

Scroll to top