BalkansPress

Dobro došli!

Pročitajte 14 saveta jednog od najpoznatijih Zen učitelja Thich Nhat Hanh.

1. Nemoj biti idolopoklonik bilo koje doktrine, teorije ili ideologije. Svi sistemi mišljenja su vodiči, oni nisu apsolutna istina.

2. Nemoj misliti da je znanje koje sada poseduješ nepromenjiva, apsolutna istina. Izbegavaj biti skučenog uma i vezan za način na koji sada vidiš stvari. Uči i upražnjavaj ne-vezivanje za gledišta da bi bio otvoren za stavove drugih. Istina je u životu, ne u pojmovnom znanju. Budi spreman učiti celi život i stalno posmatrati što se zbiva u tebi i u svetu.

{adselite}3. Nemoj nikada prisiljavati druge, uključujuci i decu, da usvoje tvoje poglede, koristeći pri tome autoritet, nagrade, novac, propagandu, ili obrazovanje. Ipak, kroz razgovor pomozi drugome da se oslobodi fanatizma i uskogrudosti.

4. Nemoj izbegavati kontakt s patnjom i ne zatvaraj oči pred njom. Nemoj gubiti svest o postojanju patnje u životu ovog sveta. Nađi načina da budeš s onima koji pate, uključujući i lične kontakte i posete, slike, zvuk. Na sve načine osveštavaj sebe i druge da postoji realnost patnje u svetu.

5. Nemoj gomilati bogatstvo dok milioni gladuju. Neka cilj tvog života ne bude slava, zarada, bogatstvo, čulna uživanja. Živi jednostavno i deli vreme, energiju i materijalna dobra s onima kojima su potrebni.

6. Nemoj gajiti bes i mržnju. Uči ih preobražavati dok su još seme u tvojoj svesti. Čim se bes ili mržnja pojave usmeri svoju pažnju na disanje da bi video i razumeo prirodu svog besa ili mržnje i prirodu osobe koja ih je prouzrokovala.

7. Nemoj dozvoliti da se izgubiš rasipajući se u svojoj okolini. Upražnjavaj svesno disanje da bi se vratio onome što se događa u sadašnjem trenutku. Budi u kontaktu s onim u tebi i okolini što je čudesno, osvežavajuće, lekovito. Sej seme radosti, mira, razumevanja u sebi da bi olakšao preobražavanje u dubini tvoje svesnosti.

8. Nemoj izgovarati reči koje mogu stvarati nesklad i lomove u društvenoj zajednici. Učini svaki napor da oprostiš i razrešiš sve konflikte, ma koliko bili sitni.

9. Nemoj govoriti neistinu iz ličnog interesa ili da bi impresionirao ljude. Ne govori reči koje izazivaju podelu i mržnju. Ne širi vesti u koje nisi siguran. Ne kritikuj i ne osuđuj stvari za koje nisi siguran da su se dogodile. Govori uvek istinito i konstruktivno. Imaj hrabrosti da govoriš o nepravdi, čak i kada to može ugroziti tvoju vlastitu sigurnost.

10. Nemoj koristiti religioznu zajednicu za ličnu dobit ili profit i nemoj od nje stvarati političku partiju. Ipak, religiozna zajednica treba zauzeti jasan stav prema ugnjetavanju i nepravdi i treba težiti promeni situacije bez upotrebe sile.

 

 

11. Nemoj se baviti profesijom koja je štetna za ljude i prirodu. Nemoj investirati u preduzeća koja ugrožavaju druge u njihovoj šansi da žive. Izaberi poziv koji će pomoći da ostvariš svoj ideal saosećanja.

12. Ne ubij. Ne dozvoli da drugi ubijaju. Poštuj tuđu imovinu, ali spreči druge da se bogate na račun tuđe patnje.

13. Nemoj posedovati ništa što treba pripadati drugima. Poštuj vlasništvo drugih, ali ih sprečavaj da se bogate na račun tuđe patnje.

14. Ne zanemaruj svoje telo. Nauči ga negovati s poštovanjem. Ne gledaj svoje telo samo kao instrument. Sačuvaj vitalnu energiju za ostvarenje Puta. Seksualnost ne bi trebala biti lišena ljubavi i predanosti. U seksualnoj vezi budi svestan buduće patnje koja može usledeti. Da bi sačuvao sreću drugih, poštuj njihova prava i odanost. Budi potpuno svestan odgovornosti donošenja novog života na svet. Meditiraj o svetu na koji donosiš nova stvorenja.

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

 

(Izvor: Thich Nhat Hanh: “Mir je svaki korak”)

Scroll to top