BalkansPress

Dobro došli!

PODGORICA - Razgoropadila se i lepo odomaćila loza Svetog Simeona Mirotočivog na južnoj strani Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, koju je pre tri godine iz Hilandara doneo mitropolit Amfilohije. Njeno parče „ubrao“ je na Svetoj Gori, uz blagoslov za kalem loze.

Prema predanju loza, kojoj se pripisuju natprirodne moći (uz molitvu pomaže u dobijanju potomstva), izrasla je pre osam vekova na mestu na kome se nalazio grob Stefana Nemanje, čije su mošti 1207. godine prenete u manastir Studenicu. Mnogim nerotkinjama je pomogla, proširila i sačuvala bratstva.

- Znaš li ti da je to zabranjeno. Nikad kroz vekove nikome nije bilo dozvoljeno da to ponese - opomenuo je otac Stefan mitropolita Amfilohija, tokom njegove „akcije“ uzimanja kalema čudotvorne loze na Svetoj Gori.

- Oče Stefane, dali smo vama iz Podgorice Svetog Stefana, zar nemamo pravo jedan kalem da nam date u zamenu za njega - upitao je dobro raspoloženi arhiepiskop cetinjski.

 

 

- Vladiko, moliću se Bogu da se to osuši - odgovorio je otac Stefan.

- Oče Stefane, a ja ću da se molim Bogu i Svetom Simeonu da se to primi, pa da vidimo čija je molitva jača - nije mu ostao dužan Amfilohije.

I, zaista, uslišene su mitropolitove molitve. Loza se ne samo primila već je dala i prve grozdove!

O čudotvornoj lozi sa Hilandara ostali su brojni pisani tragovi, a da je isceliteljska uverili su se mnogi. Priča se da je pomoć zatražio i jedan turski paša, kome je žena bila nerotkinja. Probala je list loze i zrele grozdove grožđa, da bi potom zatrudnela i rodila sina. Paša je u znak zahvalnosti poklonio veliku zemlju Hilandara, koja je u vlasništvu SPC u metohu Kakovo.

V. KADIĆ

LEK ZA POTOMSTVO

PO predanju, za lek se koriste tri zrna grožđa i parče od orezane loze, koje se stavlja u litar osvećene vode, koju muž i žena piju pre svakog jela 40 dana. Nakon toga, suprug uzima jedno zrno grožđa, a supruga dva. Za ovo vreme treba da jedu samo posnu hranu i čine svakodnevno po 50 poklona, 25 ujutru s molitvom: „Gospode Isuse Hriste, sine Božiji, pomiluj nas“ i 25 uveče s molitvom: „Prepodobni oče Simeone, moli Boga za nas“. Tokom 40 dana treba da se uzdržavaju od bračne postelje. 

 

Scroll to top